Белград обвини трибунала в Хага, че е създаден, за да съди сърби

Белград обвини трибунала в Хага, че е създаден, за да съди сърби
„Трибуналът бе създаден да съди сърби“, заяви събският президент Томислав Николич след оправдателната присъда на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Международният съд в Хага за бивша Югославия е бил създаден с цел да търси отговорност само от сърбите, заяви президентът на Сърбия Томислав Николич.

Изказването на Николич беше по повод оправдателната присъда, която съдът по-рано в четвъртък постанови, за бившият косовски премиер Рамуш Харадинай.

Харадинай и двама от неговите помощници бяха оправдани по всички точни от обвинителния акт в повторното дело срещу тях за убийства по време на войната за независимост от Сърбия през 90-те години.

Според Хагския съд обвиняемите не са участвали в „съвместно престъпно начинание“ за прочистване на областта от етнически сърби, а и някои от показанията на свидетелите са били ненадеждни.

„Трибуналът бе създаден да съди сърби“, каза Николич в комюнике, цитирано от  АФП и БГНЕС.

Сръбският президент добави, че „никой няма да бъде осъден за ужасните престъпления срещу косовските сърби“.

По-рано същия ден говорителят на правителството Миливое Михайлович пък заяви, че Хагският трибунал е узаконил управлението на мафията в Косово, „но най-вече омертата, закона на мълчанието, който все още надделява и е по-силен от всяко престъпление“.

Режимът на сръбския диктатор Слободан Милошевич беше главният виновник за извършените престъпления по време на войните в бивша Югославия през 90-те години.

Едно от най-големите олицетворения на сръбския хегемонизъм беше масовото клане в Сребреница през  1995 г., както и политиката на етническо прочистване, която доведе до войната в Косово през 1999 г., в резултат на която Сърбия загуби тази населена с албанци провинция.

Рамуш Харадинай и Идриз Балай бяха оправдани по 37 обвинения за военни престъпления в предишно дело, но са съдени повторно по някои от обвиненията.

Третият обвиняем Лахи Брахимай беше признат за виновен през 2008 г. за мъчения и осъден на шест години затвор. Сега той е повторно съден по четири обвинения.

Според обвинителния акт тримата са участвали в съвместно престъпно начинание за установяване на контрола на АОК в Западно Косово.

Етнически сърби и албанци, за които имало съмнения, че сътрудничат със сърбите, били измъчвани и убивани в затворнически лагери. Намерени бяха общо 39 тела.

Рамуш Харадинай е най-високопоставеният етнически албанец, съден от Трибунала в Хага. Неговите привърженици смятат, че повторното дело срещу него е безпочвено и се основава на неубедителни доказателства.

Нова оправдателна присъда вероятно ще предизвика гняв в Белград, а евентуално осъждане ще смекчи до известна степен негативното отношение към Трибунала в страната, коментира Би Би Си.

На 16 ноември Специалният съд на ООН отмени присъдите за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството на бившите хърватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач.

Двамата бивши генерали, смятани за герои в родната си Хърватия, бяха оправдани от Трибунала в Хага, въпреки че получиха по съответно 24 и 18 години затвор на първа инстанция.

57-годишният Анте Готовина ръководеше операция „Буря“, която целеше отвоюването на самопровъзгласилата се Република Сръбска Крайна – един от последните пунктове на съпротива, държани от хърватските сърби през 1995 г. Тя ускори края на войната в Хърватия.

#Томислав Николич #Президент на Сърбия #Рамуш Харадинай #Сърбия #Армия за освобождение на Косово #АОК #Идриз Балай #Лахи Брахимай #Косово #Трибунал в Хага #ООН #Анте Готовина #Младен Маркач

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници