Наследникът на Кадафи бяга в Нигер, чакат да се предаде

Наследникът на Кадафи бяга в Нигер, чакат да се предаде
Сейф ал Ислам Кадафи в Триполи през март 2011 г., когато все още режимът на Кадафи гледаше отвисоко на въстанието на бунтовниците. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сейф ал Ислам, вторият син на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, е успял да се изплъзне от ръцете на силите на бунтовническото правителство и вече е в Нигер, според представител на Временния национален съвет на Либия.

Според новите либийски власти, цитирани от ИТАР-ТАСС, Сейф ал Ислам, който се готвеше да наследи Муамар Кадафи начело на Либия, се опитва да избегне задържането си в родината заради опасения за живота си.

В същото време се смята, че синът на Кадафи се опитва да се предаде на базирания в Хага Международен наказателен съд, както той самият е декларирал ден по-рано, отново според говорители на бунтовниците, които след залавянето и убийството на бившия диктатор на 20 октомври в гр. Сирт контролират изцяло Либия.

ПНС по-рано съобщи, че Сейф ал Ислам е готов сам да се предаде на Международния наказателен съд в Хага, издал заповед за ареста му, но все още не знае как да го осъществи.

Според представителя на ПНС, цитиран от ИТАР-ТАСС в петък, Сейф ал Ислам има договореност с Мали и ЮАР и още една съседна държава, които организират неговото бягство.

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за задържането на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам Кадафи и бившия началник на либийското разузнаване Абдулах ал Сануси, за когото се смята, че вече е в Нигер заедно със Сейф ал Ислам, по обвинения във военни престъпления още през юни 2011 г.

„Нигер е задължен да предаде Сейф ал Ислам Кадафи и Абдулах ал Сануси, ако те влязат в страната, тъй като той е страна по Римския договор за Международния наказателен съд“, заяви късно вечерта в сряда Фади ел Абдала, говорител на съда, цитиран от в. „Триполи поуст“.

Международни коментатори вече отбелязаха, че убийството на Муамар Кадафи е предотвратило тежък съдебен процес, чието разрешаване не би било лесно с оглед на това, че щеше да бъде съден бивш държавен глава на суверенна държава, докато самият Международен наказателен съд е все още неутвърдила се международна институция. Процесът срещу сина на Кадафи обаче, ако той се предаде или бъде заловен, се очаква по-скоро като „по-лесен“ случай, чието разрешаване би затвърдило авторитета на МНС.

#МНС #Международен наказателен съд #Нигер #Временен национален съвет на Либия #бунтовници #Либия #Муамар Кадафи #Сейф ал Ислам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"