„Овергаз” и „Булгаргаз” с картелна договорка

„Овергаз” и „Булгаргаз” с картелна договорка
Има договорка да няма конкуренция на пазара, т.е. цената, по която ще продава „Овергаз“, да бъде същата като тази на „Булгаргаз“, а не по-ниска, заяви Михаил Андонов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Овeргаз“ се е ангажирал да не подбива цените на „Булгаргаз“, призна шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

„Това, че след Нова година „Овергаз“ ще може да продава директно на своите потребители и на фирми, не означава, че „Газпром“ влиза директно на пазара на газ в България“, каза Андонов в интервю за „Капитал“ в отговор на въпроса дали ще има директни доставки от началото на 2013 г., когато влиза в сила прекият договор между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“.

По думите му „Булгаргаз“ държи капацитета на тръбата, която е в Румъния (входната точка „Негру вода“), така че за да може „Овергаз“ да доставя газ директно, трябва да си плати съответните такси на „Булгаргаз“ и респективно на „Булгартрансгаз“ за ползването на българската газопреносна система.

„Освен това договорката беше да няма конкуренция на пазара, т.е. цената, по която ще продава „Овергаз“, да бъде същата като тази на „Булгаргаз“, а не по-ниска. Поне засега други „мераклии“ да навлязат на пазара няма“, посочи Андонов.

Не става ясно дали има позиция на Комисията за защита на конкуренцията по този въпрос, коментира „Капитал“.

Изпълнителният директор на БЕХ е на мнение, че парното трябва да поскъпне по-сериозно.

„Булгаргаз“ вече заявиха, че намалението ще е 5-7%, но аз като човек, който съм направил по-точна сметка, смятам, че е нормално то да е поне 10%“, обясни той.

Транзитните такси по проекта „Южен поток“ са определени така, че България да получава 90% от тях, независимо от това какво количество се транзитира, подчерта Андонов.

Както вече стана известно, България ще разчита на транзитни такси, за да изплати за 15 години своя дял от финансирането на проекта.

„В този 15-годишен период е фиксирана норма на възвръщаемост 8%, която обаче лимитира лихвените проценти по заема до 4-4.5 на сто“, уточни шефът на БЕХ.

По-рано министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев за пореден път коментира „Южен поток“, като подчерта, че за погасяване на заема по проекта няма да се използва цялата сума, събирана от транзитни такси.

#Овергаз #Булгаргаз #Българския енергиен холдинг #БЕХ #Михаил Андонов #Южен поток #България #Румъния #Булгартрансгаз #Делян Добрев #министър на икономиката и енергетиката #Комисията за защита на конкуренцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"