НАП глоби 955 софийски фирми, не внесли декларации

НАП глоби 955 софийски фирми, не внесли декларации
НАП наложи санкции на 955 столични фирми, които не са подали годишна декларация за облагане с корпоративен данък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

955 софийски фирми бяха глобени от столичната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП).

Санкцията е наложена на дружества, които не са подали годишна декларация за облагане с корпоративен данък, съобщиха от НАП.

33 321 фирми не са декларирали дължимия корпоративен данък за 2011 г.

3193 от проверените дружества имат регистрация по Закона за ДДС и редовно са изпращали в НАП месечните справки декларации по Закона за добавената стойност, но пропуснали да подадат декларация за облагане с корпоративен данък.

Столичните инспектори вече са уведомили с писма 13 997 от некоректните дружества, че следва да се явят в офисите на дирекцията и да подадат липсващите документи.

До момента 1060 от получилите напомнящо писмо са подали годишните си декларации. За установеното нарушение са им съставени актове, като минималната глоба, която следва да платят юридическите лица, е в размер на 500 лв.

Част от фирмите, които не са подали декларация, не са осъществявали дейност през 2011 г. Това обстоятелство обаче не ги освобождава от задължението да подават годишна данъчна декларация.

Тези фирми попълват отделен формуляр – образец 1010а. В него следва да декларират, че за предходната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство.

„Проверките показват, че доста фирми напълно пренебрегват законовите изисквания. Опитвайки се да си спестят дължимите данъци, те ощетяват хазната с милиони левове. Затова контролът на НАП – София, е постоянен. И всеки хванат в нарушение става обект на непрекъснато наблюдение от столичната дирекция“, подчерта Бойко Атанасов, директор на териториалната дирекция на НАП в София.

#НАП #корпоративен данък #Закон за ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници