България води в пъти Русия по СРС-та срещу граждани

България води в пъти Русия по СРС-та срещу граждани
„Имаме голямо навлизане в личното пространство на гражданите, аз лично не съм забелязал увеличение на борбата с престъпността, което да оправдае това“, коментира Павлов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няколко пъти превъзхожда Русия по брой използвани специални разузнавателни средства (СРС) срещу граждани, съобщиха от Фондация „14 януари“.

Близо 7900 души са подслушвани и следени чрез СРС през 2011 г., докато през 2008 г. тази цифра е била около 3000, заявиха основателите на Фондация „14 януари“ Константин Павлов и Асен Генов, цитирани от БГНЕС.

По думите им неограниченото ползване на СРС унищожава баланса между националната сигурност и гражданските права.

„Имаме голямо навлизане в личното пространство на гражданите, аз лично не съм забелязал увеличение на борбата с престъпността, което да оправдае това“, коментира Павлов.

Един от проблемите, които той очерта, е непропорционално големите искания на изпълнителната власт за достъп до личните данни, за да се бори с престъпността.

Павлов критикува и самата процедура на издаване на разрешавания, като определи съдебния контрол като формален.

Експертът се позова на данни от 2011 г., според които получените искания за използване на СРС са 13 846, от които 13 624 са получили разрешения, а на едва 116 е било отказано.

#България #Русия #Специални разузнавателни средства #СРС #Константин Павлов #Асен Генов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници