Нова оправдателна присъда от Трибунала в Хага – на косовския лидер Харадинай

Нова оправдателна присъда от Трибунала в Хага – на косовския лидер Харадинай
Рамуш Харадинай е най-високопоставеният етнически албанец, съден от Трибунала в Хага. В четвъртък той получи оправдателна присъда. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Трибуналът в Хага оправда бившия косовски премиер Рамуш Харадинай в повторното дело по обвинения в убийства и мъчения по време на войната за независимост от Сърбия през 90-те години на XX век.

„Отделението на съда ви счита за невинен по всички точки от обвинителния акт“, съобщи съдия Баконе Джъстис Молото, нареждайки тримата обвиняеми да бъдат освободени.

Бившият член на Армията за освобождение на Косово (АОК) беше съден заедно с още двама души. Рамуш Харадинай и Идриз Балай бяха оправдани по 37 обвинения за военни престъпления в предишно дело, но са съдени повторно по някои от обвиненията, предаде БГНЕС.

Третият обвиняем Лахи Брахимай беше признат за виновен през 2008 г. за мъчения и осъден на шест години затвор. Сега той е повторно съден по четири обвинения.

Според обвинителния акт тримата са участвали в съвместно престъпно начинание за установяване на контрола на АОК в Западно Косово.

Етнически сърби и албанци, за които имало съмнения, че сътрудничат със сърбите, били измъчвани и убивани в затворнически лагери. Намерени бяха общо 39 тела.

Рамуш Харадинай е най-високопоставеният етнически албанец, съден от Трибунала в Хага. Неговите привърженици смятат, че повторното дело срещу него е безпочвено и се основава на неубедителни доказателства.

Нова оправдателна присъда вероятно ще предизвика гняв в Белград, а евентуално осъждане ще смекчи до известна степен негативното отношение към Трибунала в страната, коментира Би Би Си.

На 16 ноември Специалният съд на ООН отмени присъдите за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството на бившите хърватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач.

Двамата бивши генерали, смятани за герои в родната си Хърватия, бяха оправдани от Трибунала в Хага, въпреки че получиха по съответно 24 и 18 години затвор на първа инстанция.

57-годишният Анте Готовина ръководеше операция „Буря“, която целеше отвоюването на самопровъзгласилата се Република Сръбска Крайна – един от последните пунктове на съпротива, държани от хърватските сърби през 1995 г. Тя ускори края на войната в Хърватия.

#Рамуш Харадинай #Сърбия #Армия за освобождение на Косово #АОК #Идриз Балай #Лахи Брахимай #Косово #Трибунал в Хага #ООН #Анте Готовина #Младен Маркач

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници