Бивш полицейски шеф осъди България в Страсбург

Бивш полицейски шеф осъди България в Страсбург
ЕСПЧ разпореди България да плати обезщетение от 4500 евро за морални вреди и 2000 евро за разноски на бившия полицейски шеф. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Бившият началник на смолянската полиция Александър Савов осъди България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Савов и семейството му заведоха дело срещу държавата заради нарушения на личния му живот и липса на ефикасно вътрешноправно средство за защита, предаде Дарик.

ЕСПЧ разпореди България да плати обезщетение от 4500 евро за морални вреди и 2000 евро за разноски.

Савов завел делото, защото разбрал, че е бил подслушван в качеството му на длъжностно лице по времето, когато е бил назначен за шеф на МВР – Смолян.

В делото се установява, че разрешението за използването на специални разузнавателни средства е било издадено от съда по изискванията на закона.

Според Европейския съд в Страсбург обаче подслушването на полицейския началник се оказва незаконно, защото Савов е нямал възможността да се защити от предприетите срещу него действия.

Осъдителното решение е едно от поредните четири, с които ЕСПЧ в Страсбург огласява вината на българската държава и я уличава в нарушаване правата на човека, посочват от Българския хелзинкски комитет.

#Смолян #България #Страсбург #Европейския съд по правата на човека #ЕСПЧ #МВР #Специални разузнавателни средства #Българския хелзинкски комитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"