АЕЦ „Козлодуй“ отбелязва 25 г. от пускането на пети блок

АЕЦ „Козлодуй“ отбелязва 25 г. от пускането на пети блок
Благодарение на двата хилядамегаватови блока – пети и шести, АЕЦ „Козлодуй“ е основен производител на електрическа енергия в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

АЕЦ „Козлодуй" отбелязва 25 г. от пускането в експлоатация на пети енергоблок на 29 ноември 1987 г.

Точно в 23:39 часа на този ден в енергийната система на България е включена първата 1000-мегаватова мощност на атомната централа, съобщиха от дружеството.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов поздрави по случай годишнината работещите в компанията и им благодари за отговорността, с която съхраняват и умножават досегашните постижения на централата.

Първата копка за изграждането на пети енергоблок е направена на 9 юли 1980 г. На 26 декември 1985 г. реакторът е монтиран в шахтата си, а на 3 октомври 1987 г. е заредена първата касета с ядрено гориво.

Физическият пуск на реактора (минимално контролируемо ниво на мощност) е осъществен на 5 ноември 1987 г. Реакторната инсталация на блока достига 100% мощност на 21 юни 1988 г.

За изминалия четвърт век пети блок е произвел над 130 милиона мегаватчаса електроенергия при спазване на всички изисквания за безопасна експлоатация.

Благодарение на двата хилядамегаватови блока – пети и шести, АЕЦ „Козлодуй“ е основен производител на електрическа енергия в България и обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство, изтъкват от дружеството.

Само през 2011 г., с рекордното производство от 16 314 271 мегаватчаса електроенергия, централата е спестила, в сравнение с конвенционални ТЕЦ, вредното въздействие на повече от 21 млн. тона въглероден диоксид, 990 000 тона серен диоксид, 63 000 тона азотни оксиди и 42 000 тона прах, съдържащ естествена радиоактивност, с което има съществен екологичен принос за опазване на чиста околна среда, посочват още от АЕЦ „Козлодуй“ по повод годишнината от пуска на пети енергоблок.

#Валентин Николов #въглероден диоксид #серен диоксид #ТЕЦ #ядрена енергетика #АЕЦ „Козлодуй“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"