Милен Велчев: Очакват ни тежки времена

Милен Велчев: Очакват ни тежки времена
A A+ A++ A

Има една негативна прогноза за Европа. Очакват ни тежки времена и може би някаква форма на финансова криза в еврозоната, произтичаща от лошото бюджетно състояние на редица държави, съчетано с политическата нестабилност. И в Италия, и във Франция бюджетните дефицити са в пъти над необходимото. Предстои съкращаване на бюджетните разходи и ако това не стане, предстоят финансови бури, които ще засегнат и нас може би. Това заяви бившият министър на финансите Милен Велчев.

По думите на Велчев служебно правителство също би се справило с приемането ни в еврозоната, но е по-добре да има стабилно редовно с хоризонт поне година.

"Разбира се, че една твърда воля на коалиционно управление, което контролира мнозинство на гласовете силно помага да убедим нашите партньори, че искаме и заслужаваме да сме част от еврозоната. Едно стабилно управление може да предприеме категорични действия както за изпълняването на критериите за получаване на парите по ПВУ, така и да вземе мерки за изваждането на България от сивия списък по пране на пари“, коментира пред бТВ бившият финансов министър.

Според Милен Велчев трябва да следим всеки месец хода на инфлацията и да намерим правилния момент, в който да поискаме извънреден конвергентен доклад.

"Трябва да се спазва максимално бюджетната дисциплина, да се преструктурират разходите, където е възможно и е желателно да се постигне по-нисък бюджетен дефицит, отколкото е заложен в бюджета. Неразумно е всяка година да гоним бюджетен дефицит от 3% в условията на икономически растеж. Актуализация на бюджета е необходима само когато приходите вървят толкова зле или политиците навлязат толкова дълбоко в популизма, че предварително планираният дефицит не може да бъде спазен и трябва да бъде надвишен. Надявам се и мисля, че няма да сме свидетели на такава актуализация“, допълни Велчев.

По думите му, ако трябва да търсим вина у управляващите за сегашното ниво на инфлацията, това са прекомерните бюджетни разходи през последните една-две години.

#Милен Велчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?