Шефката на ДЕА доволна от „ясната политическа воля“ на Цветанов

Шефката на ДЕА доволна от „ясната политическа воля“ на Цветанов
Директорът на ДЕА Мишел Лионхарт посети България за откриването на офис на агенцията в София. Във Вашингтон тя похвали министър Цветан Цветанов за ясната му политическа воля в сътрудничеството. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Директорът на американската Агенцията за борба с наркотиците (ДЕА) Мишел Лионхарт похвали вътрешния министър Цветан Цветанов за „ясната политическа воля“, довела до откриването на офис на ДЕА в София.

Мишел Лионхарт се срещна с Цветан Цветанов във Вашингтон, съобщиха от МВР.

В срещата взеха участие още директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров, окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова, както и заместник-директорът на ДЕА Томас Харигън, директорът по операциите Джеймс Капра, ръководителят на звеното на ДЕА в София.

Още в самото начало на разговора беше отбелязано удовлетворението и на двете страни от изключително ползотворното оперативно сътрудничество между ГДБОП и ДЕА, довело до провеждане на редица успешни операции през 2012 г.

Израз на това сътрудничество е и решението на американския Конгрес да се открие постоянно представителство на ДЕА в София, откриването на което стана факт през април 2012 г., отбелязват от пресцентъра на МВР.

„Този офис ще допринесе за увеличаване на оперативния потенциал на американската правоохранителна агенция в този район на Европа, както и затвърждава водещата роля на България в региона“, коментира директорът на американската Агенцията за борба с наркотиците (ДЕА) Мишел Лионхарт.

Според нея откриването на офиса е станало възможно благодарение на ясната политическа воля на министър Цветан Цветанов.

Резултатите от това сътрудничество са множеството успешни съвместни операции през 2011 и 2012 г.

По време на срещата бяха обсъдени конкретни аспекти на операцията „Кокаинови крале“ и групата на Евелин Банев – Брендо, съвместната операция, довела до задържането на 3 тона кокаин на кораба „Свети Николай“ в Испания, операцията, довела до задържането на 16 тона хашиш, предназначен за държави от Западна Европа, и други.

Мишел Лионхарт изрази много висока оценка за проведената през септември 2012 г. в България Регионална конференция по противодействие на наркотиците, в която участваха държави от Европа, Близкия изток и Азия.

Според директора на ДЕА именно подобни форуми затвърждават изградените контакти и дават нови стратегически насоки за бъдещо взаимодействие.

След срещата с ръководството на ДЕА вицепремиерът Цветан Цветанов и водената от него делегация посетиха Дирекцията за специални операции на ДЕА край Вашингтон.

#Хашиш #кокаин #Испания #кораб „Свети Николай" #Евелин Банев – Брендо #„Кокаинови крале" #Станимир Флоров #ГДБОП #Вашингтон #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Мишел Лионхарт #ДЕА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"