„Ройтерс“: ООН със сигурност ще признае Палестина за суверенна държава

„Ройтерс“: ООН със сигурност ще признае Палестина за суверенна държава
Общото събрание на ООН със сигурност ще признае Палестина за суверенна държава, твърди агенция „Ройтерс“. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Общото събрание на ООН със сигурност ще признае Палестина за суверенна държава, твърди агенция „Ройтерс“.

Това ще стане чрез гласуване на резолюция, която ще промени статута на автономията от „единица“ на „наблюдаваща страна, която не е членка“ като Ватикана например, предаде „Дневник“.

Очаква се официалният документ да се приеме лесно от Събранието, съставено от 193-ма национални представители, въпреки заплахите от страна на САЩ и Израел да накажат правителството в Западния бряг, като му спрат финансовите помощи.

Президентът на Палестина Махмуд Аббас води дълга кампания за спечелване на подкрепа за резолюцията.

След 8-дневния въоръжен конфликт между Израел и ислямистите в Ивицата Газа през ноември над десет европейски правителства обещаха положителния си глас на вота.

В сряда заместник държавният секретар на САЩ Бил Бърнс и специалният американски пратеник за Близкия изток Дейвид Хейл са направили последен опит да разубедят Махмуд Аббас от намерението му.

Държавният секретар Хилари Клинтън повтори за пореден път, че според САЩ ходът на палестинците е погрешен и вместо това те би трябвало да се фокусират върху съживяването на преговорите между страните в региона.

Новият статут ще отвори достъпа на Палестина до Международния наказателен съд и до някои други международни институции.

#Международен наказателен съд #Ивицата Газа #Израел #суверенитет #президент на Палестинската автономия #Махмуд Аббас #„Ройтерс“ #Палестина #ООН #Общо събрание на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници