В Гърция започва процесът срещу българските моряци от кораба „Ина“

В Гърция започва процесът срещу българските моряци от кораба „Ина“
Моряците от „Ина“ и близките им организираха през последната година три протеста с настояване българските власти да разследват корабособствениците. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Процесът срещу българските моряци от кораба „Ина“, обвинени в организирането на престъпна група за контрабанда на цигари, започва в Гърция в четвъртък.

Петимата привлечени на подсъдимата скамейка са в Гърция от няколко дни, за да се запознаят с обвинителния акт, предаде БНТ.

Според гръцкия адвокат на моряците съдът ще има нужда поне от една седмица, за да се произнесе, ако делото започне по същество днес.

Корабът „Ина“ бе задържан от гръцките власти на 22 юни миналата година. На борда са открити 4000 мастербокса недекларирани цигари. Оттогава в затвора в Нафплио лежат капитанът Валентин Боргояков, който е руски гражданин, и помощник-капитанът Недялко Петров.

Останалите петима български моряци след пет месеца домашен арест бяха пуснати да се приберат в България, но оттогава са длъжни всеки месец да се подписват в гръцкото посолство в София.

При задържането корабът „Ина“ плавал под флага на Коморските острови, за негови собственици са сочени българите Георги Мишков и Станчо Вълчев, но журналистическо разследване успя да разкрие само сложната конфигурация от офшорни компании зад кораба и товара му.

Моряците от „Ина“ и близките им организираха през последната година три протеста с настояване българските власти да разследват корабособствениците, сезираха президента, премиера, омбудсмана и външния министър.

Преди делото българските моряци получават силна подкрепа в Нафплио, църквата,
която ги беше приютила по време на домашния арест, е събрала обществени организации и медии, които да следят процеса, съобщи Красимира Туртова, съпруга на главния механик.

Моряците очакват обвиненията срещу тях да отпаднат и те да бъдат оправдани по всички обвинения.

#цигари #контрабанда #Коморски острови #Недялко Петров #Гърция #кораб „Ина“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"