Турция не се е отказала от скоростния път Русе–Свиленград

Турция не се е отказала от скоростния път Русе–Свиленград
Поставихме проблема с цялата му тежест и с цялото безпокойство и притеснение, подчерта Росен Плевнелиев след срещата с колегата си Абдулах Гюл. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

Турция не се е отказала от строежа на скоростния път от Русе до Свиленград, но иска промяна на трасето, стана ясно при посещението на президента Росен Плевнелиев в южната съседка.

Във втория ден от визитата си българският държавен глава ще разговаря с представители на турския бизнес в Истанбул. Държавният глава ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей и ще посети Българската eкзархия.

Турският бизнес има интерес от инвестиции в жп линии, телекомуникации и строителство България.

Неслучайно президентът Росен Плевнелиев ще се срещне в Истанбул със Съюза на камарите и стоковите борси на Турция – най-голямата неправителствена организация на частния бизнес в южната ни съседка, както и със Съвета за външноикономически отношения на Турция, в който членуват 750 компании, предаде БНР.

Стана ясно, че турски частен инвеститор иска да строи ТЕЦ с пристанище за въглища близо до Резово. България определи проекта като притеснителен:

„Поставихме проблема с цялата му тежест и с цялото безпокойство и притеснение. Искаме тази тема да се следи внимателно и се надяваме на пълно разбиране от турска страна, че България има сериозен проблем с този проект“, подчерта Росен Плевнелиев след срещата с колегата си Абдулах Гюл.

В Истанбул Росен Плевнелиев ще посети първата европейска железопътна гара на бъдещия жп тунел под Босфора, който ще свърже азиатската с европейската част на Турция. Изграждането му е част от проекта за свързване на Централна Европа с Азия със скоростна жп връзка.

Преди да отпътува от Истанбул, държавният глава ще се срещне с българската общност и с представители на изселнически организации.

#Турция #Русе #Свиленград #Росен Плевнелиев #Президент на България #Абдулах Гюл #президент на Турция #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници