Край на света на 21 декември няма да има, успокоиха от НАСА

Край на света на 21 декември няма да има, успокоиха от НАСА
Нашата планета си е била наред в продължение на повече от 4 милиарда години и твърденията, че скоро ще настъпи краят на света, не се подкрепят от никакви научни обосновки, уверяват от НАСА. Снимка: НАСА/ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Край на света в края на декември 2012 г. няма да има, успокоиха учените от НАСА.

„През 2012 г. край на света няма да има. Нашата планета си е била наред в продължение на повече от 4 милиарда години и твърденията, че скоро ще настъпи краят на света, не се подкрепят от никакви научни обосновки“, се казва в съобщението на сайта на НАСА, цитирано и от БТА.

В него се опровергават най-тиражираните версии за края на света. Една от тях гласи, че Земята ще се сблъска със странстващата в Слънчевата система митична планета Нибиру, за чието съществуване са говорили шумерите.

Първоначално тази катастрофа се очакваше през май 2003 г., но тя така и не се случи и тогава се появи новата версия за края на света, който ще настъпи на 21 декември 2012 г. Именно на тази дата приключва един от циклите в календара на маите.

„На 21 декември 2012 г. няма да дойде краят на човечеството, а ще настъпи поредното зимно слънцестоене“, припомня НАСА и посочва, че древните маи никога не са предсказвали края на света.

„Времето не свършва само защото висящият във вашата кухня календар свършва на 31 декември“, се казва в съобщението на НАСА.

Според американското космическо управление след 21 декември 2012 г. в календара на маите започва нов цикъл, точно както на 1 януари 2013 г. започва новата година.

Днес учените от НАСА, сред които астрономи, астробиолози и специалисти по изучаването на астероидите и на Слънцето, ще имат и видеочат в „Гугъл“, на който ще разкажат на любознателните хора подробно защо теориите за края на света са чиста измислица.

#НАСА #край на света

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »