ВСС решава как да се избира новият главен прокурор

ВСС решава как да се избира новият главен прокурор
Три седмици преди избора на нов главен прокурор Висшият съдебен съвет трябва да уточни правилата, по които ще се извърши гласуването. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Три седмици преди избора на нов главен прокурор Висшият съдебен съвет трябва да уточни правилата, по които ще се извърши гласуването.

Правилата за избор на наследник на Борис Велчев бяха разпознати като правила, които целят да осигурят служебна победа на конкретен кандидат.

Те наложиха електронно гласуване, за чиято анонимност има доста съмнения, и обвързаха реда на гласуването с времето на постъпване на номинацията.

Тъй като първата внесена кандидатура беше тази на пловдивския съдия Сотир Цацаров, подозренията естествено се спряха върху него.

Затова той поиска промяна на правилата, както и неговата конкурентка Галина Тонева. Без претенции се оказа третият номиниран – Борислав Сарафов, припомня БНР.

„Правилата такива, каквито са, такива ще следваме. В крайна сметка не аз определям правилата," каза Борислав Сарафов.

Според Галина Тонева гласуването с интегрална бюлетина е най-справедливо.

„Надявам се колегите от ВСС да си преосмислят позицията, защото това ще гарантира и техния авторитет. Те биха били защитени от каквито и да е съмнения, че са се поддали на внушения поради възможността да бъде контролиран вотът," коментира зам.-главният прокурор.

„Не считам, че изборът с тези правила би бил нечестен, но и най-малкото съмнение, че точно тази конструкция на подредбата може да хвърли сянка върху избора, то трябва да се премахне. При това положение, мисля, че най-честно е да теглим жребий," изказа мнение Сотир Цацаров.

Искане за промяна в правилата изпратиха от Съюза на съдиите в България в писмо, което чака да бъде обсъдено от ВСС.

Има твърде голяма вероятност обаче то да бъде изпреварено от писмото на 64 недоволни пловдивски съдии, които пък чакат оценка за работата си заради критиката, която беше отправена към кандидата Сотир Цацаров и която те разпознаха като критика към себе си.

#Висш съдебен съвет #ВСС #Сотир Цацаров #Галина Тонева #Борислав Сарафов #главен прокурор #жребий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"