ООН решава съдбата на Палестинската автономия

ООН решава съдбата на Палестинската автономия
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас се срещна с двама високопоставени служители на американското правителство, с които обсъди въпроса за повишаване на палестинския статут в ООН. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Общото събрание на ООН ще гласува резолюция за повишаването на статута на Палестинската автономия и обявяването й за „държава наблюдател" в международната организация.

Вече стана ясно, че Канада и САЩ ще гласуват против палестинската инициатива. Отава подчерта, че подкрепя двудържавното решение на конфликта в Близкия изток, но иска въпросът да се разреши чрез преговори между израелците и палестинците и с изготвянето на пълна резолюция съвместно с Израел, предаде информационна агенция „Фокус".

Швейцария, Австрия, Франция, Испания и Норвегия пък обявиха, че ще подкрепят молбата на палестинската територия да получи статут на държава наблюдател в ООН.

Русия също се присъедини към държавите, които са благосклонни към молбата на палестинците.

По време на гласуването се очаква над половината от страните в ЕС да се обявяват в подкрепа на палестинското искане, една или две държави да гласуват „против", а останалите да се въздържат от гласуване.

Конфликтът между Израел и Палестина датира от 1948 г., когато е създадена еврейската държава. Корените му обаче са още в края на XIX век със създаването на политическото ционистко движение, което започва борбата на евреите за създаването на собствена държава.

В рамките на мащабната арабска-израелска конфронтация е прието да се отделя регионалния израелско-палестински конфликт.

Той се дължи предимно на сблъсъка на териториалните интереси на евреите и арабите, които съжителстват в Палестина.

През последните години, този конфликт е източник на политическо напрежение и открити военни действия в региона. Последният военен конфликт се развихри между 14 и 21 ноември.

#ООН #Палестинска автономия #Палестина #САЩ #Канада #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници