Цар Освободител се връща пред Народното събрание

Цар Освободител се връща пред Народното събрание
Паметникът на Цар Освободител в центъра на София бе демонтиран за реставрация на 5 септември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Паметникът на Цар Освободител ще бъде върнат на площад „Народно събрание" пред сградата на парламента в София, съобщиха от Камарата на строителите.

В началото на септември фигурите бяха отнесени за реставрация, като средствата бяха предоставени от руската неправителствена организация „Поколение".

По-късно от партията на Меглена Кунева - Движение „България на гражданите", алармираха, че „паметникът се намира в един селски двор - от едната му страна колят прасе, а от другата - тенекеджия си изчуква колата".

Според членовете на ръководството на партията - скулпторът проф. Велислав Минеков и докторът по изкуствознание Людмил Веселинов, процесът по реставрация не се прави по правилата.

Това беше третото и най-сериозно обновяване на паметника. Реставрацията включваше изработката на изцяло нови крака на коня на император Александър II. Причината беше, че те са опасни и можеха да паднат всеки момент.

По-рано през седмицата бяха върнати на мястото си вече готовите странични фигури от композицията на „Цар Освободител".

Останалите фигури от паметника бяха изчистени на място. След реконструкцията паметникът би трябвало да е върнал оригиналния си кафяво-черен цвят. Най-скъпата част от проекта е именно възстановяването на бронзовото покритие.

Първоначалните разчети предвиждаха 1,1 млн. лв. разходи по проекта.

#Цар Освободител #площад „Народно събрание" #София #Движение „България на гражданите" #реставрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници