202911 статии       |       405 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6448| EUR 1.95583| GBP 2.29719|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

„Еразъм" да се влее в програмата YES Europe, предлага Европарламентът

28 ноември 2012, сряда / 20:37; Коментари: 0
Send to Kindle
„Еразъм" да се влее в програмата YES Europe, предлага Европарламентът
YES Europe разполага с бюджет от 18 млрд. евро за периода 2014-2020 г. и от нея ще могат да се възползват над 5 милиона учащи от всички възрасти. Снимка: youvisit.com

Нова по-обширна образователна програма на ЕС с името YES Europe (Youth Education Sport, Младеж Образование Спорт) ще замести досегашната програма „Еразъм".

YES Europe бе приета от Комисията по култура и образование на Европейския парламент, съобщиха от институцията.

Тя вече ще обхваща всички програми на ЕС в областта на образованието, обучението и спорта, както и програмата „Еразъм" за висшето образование.

YES Europe разполага с бюджет от 18 млрд. евро за периода 2014-2020 г. и от нея ще могат да се възползват над 5 милиона учащи от всички възрасти.

Депутатите от ЕП внесоха изменения в предложението на ЕК, за да се улесни използването на новия инструмент за гарантиране на заеми за студенти в магистърски програми и да се опрости управлението на стипендиите.

За първи път и програми, насочени специално към спортисти, ще се финансират с европейски средства. Те обхващат масови спортни дейности, както и действия за борба с допинга, насилието, дискриминацията и нетолерантността.

Студентите, които искат да продължат обучението си в магистърска степен в друга държава от ЕС, ще могат да кандидатстват за гаранция по заем, който ще бъде финансиран с нов инструмент от програмата YES Europe.

За да може даден студент да се възползва от това, продължителността на обучението му в чуждестранен университет трябва да бъде от една до две години.

Размерът на кредита, който бе гласуван от Комисията по култура, може да достигне до 12 000 евро за една година и до 18 000 евро за двугодишен цикъл.

Членовете на ЕП също така посочват, че този нов инструмент няма да замени, а по-скоро ще допълни други стипендии или схеми на финансиране на местно, национално или европейско ниво.

За всички тези кредити би трябвало да има специални условия, които да са благоприятни за студентите: по-ниски лихвени проценти, гратисни периоди за погасяване (минимум 12 месеца след дипломирането) или премахване на изискването за допълнителни гаранции от родителите.

Действия, които се отнасят конкретно за младежите, трябва да се финансират по отделна бюджетна линия, смятат депутатите. Те предлагат нова структура на програмата, която да се базира на три основи, въвеждайки специална част за младежта, в допълнение към разделите за образование и обучение, както и за спорт.

Депутатите настояват ЕС да продължи да използва съществуващите наименования за различните дейности в трите секции на програмата: „Еразъм" за мобилност в областта на висшето образование, „Грюндвиг" за обучение на възрастни, „Леонардо да Винчи" за професионално образование и обучение в чужбина, „Еразмус Мундус" за международна мобилност на студенти и учители, програма „Коменски" за училищно образование и „Младежта в действие" за дейности в новия раздел за младежта.

Членовете на ЕП предлагат модернизиране на програмите и на тяхното управление, с цел да се оползотвори по-целесъобразно общият размер на бюджета, предложен от Европейската комисия за седемте години след януари 2014.

Той възлиза на над 18 млрд. евро, от които малко над 1 млрд. евро ще дойдат от различни инструменти за външна помощ, тъй като програмата ще бъде отворена за сътрудничество с държави извън ЕС.

Депутатите приеха минимални гарантирани прагове за всяка част на програмата: 83,4% за образование и обучение, 8% за младежта и 1,8% за спорта.

Националните агенции ще управляват програмата в държавите членки. Членовете на ЕП подкрепиха предложението всяка държава членка да може да реши дали да има една или повече национални агенции.

Текстът, приет от Комисията по култура и образование на ЕП, ще бъде обсъден и гласуван в пленарна зала през следващата година.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: