Авариралата АЕЦ в Чернобил с нов саркофаг през 2015 г.

Авариралата АЕЦ в Чернобил с нов саркофаг през 2015 г.
Около авариралата АЕЦ в Чернобил бяха издигнати 5000 тона стомана на височина до 22 метра. В края на строителните работи през 2015 г. структурата ще тежи 29 000 тона, ще бъде дълга 164 метра, а височината й ще достига 110 метра. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Първата част от гигантската структура на новия саркофаг на авариралата ядрена централа в Чернобил е вече завършена.

Завършената структура е част от новия саркофаг, предназначен да намали заплахата от радиоактивност на мястото на най-тежката ядрена катастрофа в историята от 1986 г.

На мястото бяха издигнати 5000 тона стомана бяха издигнати на височина до 22 метра, уточни в комюнике Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която участва във финансирането на проекта.

„Това е значителен етап и важна стъпка за справяне с последиците от инцидента," заяви президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти.

В края на строителните работи през 2015 г. структурата ще тежи 29 000 тона, ще бъде дълга 164 метра, а височината й ще достига 110 метра.

Саркофагът ще съдържа високотехнологично оборудване за извършването в пълна безопасност на операциите по обеззаразяване на вътрешността на авариралата централа.

През 1986 г. ядрената централа беше покрита с бетонен капак, но създадената по спешност конструкция е пълна с пукнатини и не може да се смята за сигурна.

Общата стойност на операцията възлиза на 1,5 млрд евро. Международната общност деблокира 550 млн. евро на международна конференция в Киев през април 2011 г. по повод 25-годишнината от катастрофата. Останалата сума ще бъде осигурена от ЕБВР.

#Чернобил #Украйна #ЕБВР #АЕЦ #саркофаг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници