Кога да пием колаген – сутрин или вечер?

Кога да пием колаген – сутрин или вечер?
A A+ A++ A

Приемът на колаген е най-популярен сред дамите, стремящи се да съхранят младостта на кожата си и да изгладят следите на времето – бръчките. Грижата за кожата и предпазването от преждевременно стареене обаче не са най-важните качества и свойства на колагена. Ползите от него надхвърлят грижите за красотата и достигат до грижите за здравето. Приемът на колаген може да помогне при редица здравословни проблеми или поне да облекчи състоянието, да попречи то да се задълбочава, пише Actualno.com.

За да постигне тези цели, колагенът трябва да е с високо качество, да се усвоява отлично от тялото и да бъде приет, както е посочено от производителя – в точните дози и в точното време. Кога се пие колаген – сутрин или вечер е сред най-честите въпроси, които потребителите си задават, но далеч не е единствен. А е възможно и да се окаже, че не е най-важен. Преди да го разгледаме, нека си припомним или да научим защо е нужен колагенът и какви са здравословните ползи от приема му.

Ползи от приема на колаген

Колагенът е ключов компонент в костите, кожата, мускулите и други части на тялото. Недостигът му с напредване на възрастта създава редица проблеми и те далеч не са свързани само със стареенето и лошия вид на кожата. Здравето също е засегнато, като недостигът може да доведе и до сериозни костни и ставни заболявания. Това може да бъде избегнато с прием на колаген.

Сред основните ползи от приема на колаген са:

- Поддържане на младостта на кожата

Дефицитът на колаген води до отпускане на кожата, образуване на бръчки, сухота и липса на блясък. Колагенът играе важна роля не просто в укрепването на кожата, но и в постигането на еластичност и в хидратацията. Така колагенът се явява пръв помощник за тези, които целят по-младежо тяло.

Добавките с колаген могат и да стимулират тялото да произвежда само повече колаген и други протеини, които помагат за структурирането на кожата, включително еластин и фибрилин. Колагенът е добавка за младост. Той се грижи и за здравето и красотата на ноктите и косата.

- Облекчаване на болките в ставите

Колагенът в ставите ги поддържа здрави и помага за нормалното им функциониране – без болка и скованост. Добавките с колаген могат да помогнат за подобряване на симптомите на остеоартрит и намаляване на общата болка в ставите. Не се посочва какво количество и колко дълго следва да се приема, за да постигне поставените цели, но е доказано, че работи за облекчаване на болките в ставите. Предполага се, че приетият под формата на хранителна добавка колаген се натрупва в хрущяла и стимулира тъканите да произвеждат колаген, като по този начин се редуцира възпалението и се осигуряват по-добра поддръжка на ставите и намаляване на болката.

- Предотвратяване на костна загуба

Костите съдържат толкова много колаген, че плашещо да си представим да се примирим с дефицита и да не приемаме колаген под формата на хранителни добавки, които трябва да са с висока ефективност и отлично усвояване, за да се постигнат поставените цели. Избрани правилно, хранителните добавки могат да помогнат за инхибиране на разграждането на костите, което води до остеопороза. Проучване сред жени в менопауза – най-уязвимата група, установи, че прием на 5 грама колаген всекидневно в продължение на година води до увеличение с до 7% на тяхната костна минерална плътност.

- Грижа да здравето на сърцето

Дефицитът на колаген влошава еластичността на съдовете, може да доведе до атеросклероза и всички застрашаващи здравето и буквално живота последствия от това като съдови инциденти – инсулт, инфаркт.

#добавка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?