Борисов пред Радев: На практика няма как да се състави правителство

Борисов пред Радев: На практика няма как да се състави правителство
A A+ A++ A

"Излиза, че на практика няма как да състави правителство". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред президента Румен Радев.

Той подчерта, че ниската избирателна активност е нещо, което притеснява всички. "Това усещане за състезание между партиите достига своят връх", каза Борисов.

По думите му "избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава и да получат Николай Денков, да побеждава – да получат експерти, ГЕРБ да носи отговорност, пасивите, а друг да ни представлява".

"Не може предпоследният, последният да ни казват кои ще са експертите, добави той. Не виждам друг вариант, освен първия мандат, смята лидерът на ГЕРБ", категоричен бе той.

В разговорите участват Томислав Дончев и Делян Добрев.

В 11.00 часа президентът ще приеме представители на парламентарната група на „Движението за права и свободи“. От 14.00 часа Румен Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

След приключването на консултациите на ход е връчването на първия мандат, а ако той е неуспешен се преминава към втори и трети.

Засега индикациите за успеха на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет не са особено оптимистични.

След изборите на 9 юни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви създаването на контактна група от Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, които да водят преговорите с останалите политически партии за кабинет. На срещите се появиха единствено от ДПС и ИТН.

Последва предложението на Борисов за експертен кабинет, който обаче да бъде доминиран от ГЕРБ и формацията да получи министрерските кресла в отбраната и външните работи. За продължаващи разговори за кабинет той определи подкрепата за Рая Назярн за председател на Народното събрание. Рая Назарян бе избрана, но от тетия път и то единствено с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Гласовете на трите политически формации стигат за сформирането на кабинет, но партията на Слави Трифонов обяви, че подкрепа за Назарян има, но за кабинет с първи и втори мандат не.

До този момент от ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП също заявяват, че няма да подкрепят кабинет с първи и втори мандат, а гледат към третия- чийто получател ще бъде определен от държавния глава като последен шанс за живот на 50-о Народно събрание.

Каква ще бъде съдбата на консултациите, дали ГЕРБ ще успее да обедини партиите с първия мандат и дали ще се стигне до втори и трети предстои да видим.

#Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?