Подранили медузи окупираха Южното Черноморие, излезе и мъртвак

Подранили медузи окупираха Южното Черноморие, излезе и мъртвак

Freepik

A A+ A++ A

Ранни медузи нападнаха бреговете в Бургаско. Парещите мекотели са подранили с около месец и половина и отсега са превзели водата - има ги на плиткото, както и около шамандурите и навътре, разказаха пред “Труд news” спасители и рибари. Една от причините за нашествието те виждат в ненормалното топлото време, което води до аномалии в морето.

“Подраниха, нормалната им поява е към края на юли и през август, когато морето е “най- нагрято” след многото летни жеги”, казват морските спасители. А рибарите отчитат, че ги има и навътре в морето, като отбелязват, че има години, в които популациите са по-големи.

Всъщност медузите се възпроизвеждат чудесно в море като Черно, където има голяма органика. “Тук има и голямо количество зоопланктон, с който медузите се хранят. За да има много медузи от даден вид, значи има достатъчно храна в този момент”, посочи пред “Труд news” ихтиологът доц. Виолин Райчев от Института по океанология към БАН (виж карето).

Той отбеляза, че морето не изстива през зимните месеци. Това потвърдиха и рибарите, които посочиха, че още през януари морето е било 9 градуса, а през март вече 11, което не е нормално, а сега водата е над 25 градуса на юг.

В Бургаския залив е излязло и първото мъртво вълнение, така че морските стражи предупреждават плажуващите да са внимателни.

Морските спасители обясниха, че медузите са малки и не са толкова опасни, но съветват къпещите се, ако бъдат “опарени” или “ужилени”, да изплакнат мястото. Оцет и сапун са другите лекове срещу зачервяването по тялото при ухапване от медуза, но вече в домашни условия.

Медици допълват, че, ако човек бъде опарен, веднага трябва да излезе от водата. Ако има остатъци от медузата по тялото, то те трябва де махнат, но не с ръце а с нож или с нещо друго. Засегнатият участък трябва да се полее с вода - топла, може и с оцет, и да не се търка с ръка, а място да се покрие със суха кърпа. Добре е да се пие много вода, може да се вземе и антихистамин - противоалергично лекарство.

За кратко спасение от медузите от петък насам носи не друго, а мъртво вълнение, което сграбчи залива на Бургас. За това лято, от юни насам, то се появява за пръв път по бургаските плажове. “Следим времето непрекъснато и от вчера очаквахме за уикенда да се вдигне голяма вълна. Идва североизточен вятър и подкопава дъното. Ветровата вълна предизвиква дънни ями и става мъртво вълнение. Ако има вятър - става мелтем, а ако спре - става сулган, но и в двата случая “мъртвакът” е налице. И морето започва да дърпа навътре. От тази сутрин има “мелтем”. Вълнението е 3-4 бала. Много е опасно”, обясниха морските стражи.

#медузи #мъртво вълнение #Южното Черноморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?