Обама: Край на войната в Ирак

Обама: Край на войната в Ирак
Американският президент Обама с иракския премиер Нури ал Малики (вляво) в Белия дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че последните американски войници ще напуснат Ирак „с чест и с гордо вдигната глава“ до края на годината.

„След близо 9 години нашата война в Ирак приключва този месец“, подчерта президентът на САЩ на съвместна пресконференция с иракския премиер Нури ал Малики в Белия дом късно вечерта в понеделник българско време, цитиран от АФП и БГНЕС.

Обама обеща на своя гост, че неговата страна ще остане „здрав и надежден партньор“ на Багдад след изтеглянето на последния американски войник.

„В момента, когато слагаме край на тази война, и в момента, когато Ирак е застанал пред своето бъдеще, иракчаните трябва да знаят, че не са сами. В лицето на САЩ вие имате здрав и надежден партньор“, подчерта американският президент.

„Историята ще съди решението за нахлуване в Ирак“, подчерта още Барак Обама.

Той предупреди неназовани трети страни да не се месят във вътрешните работи на Ирак след изтеглянето на американските войници, най-вероятно имайки предвид Иран.

„Ние установяваме партньорство (с Ирак) за сигурността на района и така както Ирак обеща да не се меси във вътрешните работи на други страни, трети страни също не трябва да се месят в иракските работи. Суверенитетът на Ирак трябва да бъде спазван“, посочи президентът на САЩ.

Войната в Ирак започна през март 2003 г. с инвазията от страна на администрацията на американския президент Джордж Буш-младши под претекст, че режимът на Саддам Хюсеин притежава оръжия за масово поразяване, каквито впоследствие не бяха открити.

#Барак Обама #Президент на САЩ #САЩ #Ирак #Нури ал Малики #Саддам Хюсеин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"