Недостиг на спасители на морските плажове в България

Недостиг на спасители на морските плажове в България
A A+ A++ A

Летният сезон започна, но концесионерите на морските плажове отново се сблъскват с проблема за недостиг на спасители. Въпреки че българските спасители са сред най-добрите в света и са търсени в чужбина, работата им у нас е сезонна и не винаги привлекателна за младите хора. Това заяви заместник-председателят на Асоциацията на концесионерите на морските плажове Николай Димитров в ефира на „България сутрин“.

Николай Димитров подчерта, че новите изисквания за обезопасяване на плажовете са натоварващи и често непрактични. Например, за плаж с дължина от 700 метра е необходимо присъствието на 11 спасители, докато в Испания за плаж от 1 километър са нужни само шестима. Той коментира, че българските спасители могат да извършват водно спасяване дори с по-малък брой хора, без да се компрометира качеството на работата.

"Можем да се оправяме с 6-7 спасителя, да извършват същата работа. Технологията, начинът на обезопасяването е екипна, не е необходимо такова голямо струпване на спасители. Така ще предоставяме по-атрактивни заплати, каквито има в съседни на нас дестинации," обясни Димитров.

Като допълнителен проблем Димитров посочи високите разходи за наемането на спасители. Концесионерът на плаж „Крайморие“ заяви пред Bulgaria ON AIR, че месечните разходи за един спасител са около 2 400 лева. В допълнение към това, изискванията за медицински екипи на плажовете също утежняват дейността по водното спасяване. Според Димитров, само в България на плажовете има обособени медицински или реанимационни пунктове.

"Нашите спасители са на топ ниво, всеки български спасител е добре приет в чужбина. Те се подлагат на обучение по практика, теория, но и по първа долекарска помощ. Никъде няма толкова добре обучени водни спасители," подчерта още концесионерът.

Николай Димитров допълни, че цените на чадърите и шезлонгите не могат да компенсират увеличените разходи за заплати, плащане на наеми, ток и вода. Това създава допълнително финансово напрежение за концесионерите и води до затруднения при осигуряване на необходимите условия за безопасност на плажуващите.

#спасители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?