Оперната звезда Анна Нетребко за първи път в България

Оперната звезда Анна Нетребко за първи път в България

Julian Hargreaves

A A+ A++ A

Световната оперна звезда Анна Нетребко ще има своята първа среща с българската публика на 20 март 2025 година в "Арена София", предава Sofia24.bg. Оперната гала ще е под диригенството на маестро Найден Тодоров със Софийската филхармония.

Нетребко започва своята кариера през 1994 година, за да достигне най-престижните оперни сцени. Тя е звездата на Миланската Ла Скала, Виенската Щаатсопера, Метрополитън опера в Ню Йорк, Кралската опера в Лондон, Берлинската Щаатсоперa, участник в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи и т.н.

Нетребко неизменно се отличава в света на операта като демонстрира забележителен диапазон и артистична чувствителност в образите на най-емблематичните оперни героини. В репертоара й са включени опери на Моцарт, Верди, Белини, Доницети, Масне, Гуно, Пучини, Чайковски, Чилеа и много други.

Най-очкаваните й участия това лято са в 8 спектакъла на Миланската Ла скала - Турандот/Пучини, които започват от 25 юни и 3 спектакъла през август в Арена ди Верона, Тоска/Пучини.

Сред многобройните си награди и отличия Нетребко има три номинации за наградата "Грами", немската награда "Бамби", "Певица на годината" на класическите музикални награди BRIT, музикалната награда "Полар" за 2020г., която често е наричана "Нобелова премия в областта на музиката", а оценката на журито е, че "Да бъдеш виртуозен вокалист не е достатъчно. Операта, като форма на изкуството, привлича публика и никой в съвременната епоха не прави това по-добре от оперната дива Анна Нетребко. С нейния великолепен глас и харизма, тя е повече от певица".

През 2007 година от вестник "Таймс" Нетребко е обявена за една от 100 –те най-влиятелни личности в света.

"Сопрано със звездна сила в най-добрия смисъл на думата, харизматична изразителност, която пронизва всеки елемент от изпълнението ѝ", казва за нея Антъни Томасини от New York Times.

Нетребко е глобален посланик на бижута Chopard. Заедно с Анна Нетребко на сцената ще видим и нейния съпруг Юсиф Ейвазов - драматичен тенор с процъфтяваща международна кариера. Неповторимото звучене на гласа му, описвано като "метален, стенторичен и подчертано италиански" (L.A. Times), и изключителното му сценично присъствие му позволяват да съчетава активната си оперна кариера с чести концертни изяви.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?