Игнатов в Анкара да търси решение на проблема с дипломите

Игнатов в Анкара да търси решение на проблема с дипломите
Образователният министър Сергей Игнатов търси решение на проблема с непризнаването на българските дипломи за висше образование в Турция. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Образователният министър Сергей Игнатов търси решение на проблема с непризнаването на българските дипломи за висше образование в Турция.

Той е в делегацията на президента Росен Плевнелиев, която е на двудневно официално посещение в южната съседка.

На срещата между Сергей Игнатов и турския му колега Йомер Динчер станало ясно, че проблемът с българските дипломи е технически, предаде „Дневник", позовавайки се на източник, пожелал анонимност.

За решаването на проблема българският образователен министър ще се срещне със зам.-председателя на турския Съвет за висше образование, който отговаря за легализирането на дипломите.

От турска страна е било изразено мнение, че Турция високо цени качеството на българското образование.

Президентите Плевнелиев и Гюл съобщиха, че този и други обсъдени проблеми са временни и са създадени специални комисии, които да се погрижат за решаването им.

На образователната среща също е бил поставен въпросът дали България пречи на изучаването на турски език в училищата. Било е отговорено, че турският език е избираем и ако от 10 деца 6 изберат да го учат, а другите 4 не, никой не може да ги накара.

Въпреки голямото присъствие на турски медии на съвместната пресконференция те не проявиха интерес към Росен Плевнелиев или България, а зададоха свързани с вътрешната турска политика въпроси, които леко изнервиха Гюл, но не успяха да свалят усмивката от лицето му, коментира „Дневник".

#Сергей Игнатов #министър на образованието #Турция #България #дипломи #фалшиви дипломи #Абдулах Гюл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"