С 13% за 3 месеца скочили заплатите в МС и министерствата

С 13% за 3 месеца скочили заплатите в МС и министерствата
От МС се надяват оптимизацията в държавната администрация да освободи финансов ресурс, който може да се използва за последващо увеличаване на заплатите на служителите. Снимка: БГНЕС,архив
A A+ A++ A

Заплатите в администрациите на министерствата и Министерския съвет са са увеличили с 13% за по-малко от 6 месеца, става ясно от доклад на Секретариата на Съвета за административната реформа, разгледан от МС в сряда.

Към 1 юли 2012 г. средната заплата в централната администрация е била 763,89 лв., а след въвеждането на нови правила достига 865 лв.

Към 1 септември 2012 г. средната заплата в администрацията на МС и министерствата е 1181,72 лв., което представлява увеличение с 13,16 на сто спрямо 1 юли.

Увеличението на заплатите в държавните агенции е 9,27%, като средният размер достига 697,91 лв.

С 16% нараства средният размер на месечната заплата на служителите в изпълнителните агенции, предаде БТА.

След 1 август 2009 г. 30 структури са закрити или преобразувани. Числеността на централната администрация е намалена с 9954 щатни бройки, или 13,84% спрямо юли 2009 г. Щатната численост на МВР е намалена с 6000 щатни бройки.

Вследствие на оптимизацията и въвеждането на новия модел на заплащане средната месечна работна заплата на служителите в централната администрация нараства с 13,24%, което е пропорционално на намалението на числеността, пише в отчета.

Новият модел за формиране на държавните заплати влезе в сила от 1 август. Според него размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати на отделен служител за една година не може да надвишава 80% от начислените му за съответната година основни заплати, а общият размер на разходите за допълнителни възнаграждения не може да надхвърля 30% от предвидените за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски.

От МС се надяват оптимизацията в държавната администрация да освободи финансов ресурс, който може да се използва за последващо увеличаване на заплатите на служителите, пише в документа.

Така се повишава конкурентоспособността на администрацията спрямо частния сектор и позволява да се привлекат по-висококвалифицирани служители.

По този начин се създава малка, ефективна и мотивирана администрация, посочва в заключение доклада.

#Министерски съвет #МС #заплати #административна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"