Политолог: Вариантът "предсрочни избори" е много по-близък, отколкото да има кабинет

Политолог:  Вариантът "предсрочни избори" е много по-близък, отколкото да има кабинет

НС

A A+ A++ A

Конфликтът между предишните партньори се задълбочава. ГЕРБ покани партиите да споделят отговорността. ПП-ДБ искат да са опозиция, но за да има такава, трябва да има някой, който да управлява. Иначе попадат в капан, който сам си поставиха. Ако се сформира сега власт, ще е временна, слаба и недобре подкрепена във времето. Това каза политологът Цветанка Андреева в студиото на ''Денят на живо".

Според нея вариантът "предсрочни избори" е много по-близък отколкото сформиране на кабинет. "Съдейки по разменените реплики не знам как ще се избере и председател на парламента. ИТН вече не е решаващият фактор, който щеше да бъде, ако е трети елемент в една коалиция. ПП-ДБ сочат Пеевски като причина за ниския си резултат, а не неспособността си да се справят в управлението, но така взривяват опита да се състави правителство. Вероятността това поведение да ни заведе на избори е голяма. В ПП-ДБ обаче ерозията ще продължи", посочи тя.

По думите ѝ едно правителство, създадено сега, би издържало само няколко месеца. "Другият вариант е да търсят катализатор на политическия процес, който да оздрави системата. Това обаче както може да пречисти още повече участниците, така може и да падне още избирателната активност. Катализатор може да е и нов политически участник на терена. Ако Радев или друг ляв популист се появи със своя партия, демократите ще се обединят", коментира Андреева.

#Цветанка Андреева #Нови избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?