Цачева оглави Черноморското икономическо сътрудничество

Цачева оглави Черноморското икономическо сътрудничество
По време на визитата в Азербайджан председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с председателя на Милли Меджлиса на Република Азербайджан Октай Асадов. Снимка: НС
A A+ A++ A

България залага на засилването на икономическото сътрудничество в Черноморския регион по време на ротационното си председателство на Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Целите пред българското председателство обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която пое председателството на ПАЧИС на форум в азербайджанската столица Баку.

Постът бе символично предаден от досегашния председател на организацията, председателя на Милли Меджлиса на Азербайджан Октай Асадов.

За заместник-председател на парламентарната асамблея единодушно бе избран ръководителят на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАЧИС Димитър Атанасов.

България поема председателството на регионалния парламентарен форум за икономическо сътрудничество за следващите шест месеца.

Председателят на българския парламент ще бъде председател на ПАЧИС до юни 2013 г., когато Варна ще стане домакин на следващата пролетна сесия на Генералната асамблея на организацията.

Българското председателство ще бъде под знака на 20-ата годишнина от създаването на ПАЧИС. По този повод Варна ще бъде домакин и на Конференция на председателите на парламенти на страните – членки на ПАЧИС.

Пред участниците във форума в Баку председателят на българския парламент очерта приоритетите, които ще следва страната ни по време на своето председателство.

„На първо място, Черно море се очертава като един от районите на активно икономическо сътрудничество през 21. век, което неизбежно ще увеличи ролята на междуправителствената организация като единствена в региона“, посочи Цецка Цачева.

Председателят на българския парламент подчерта, че перспективите на развитие на черноморското икономическо сътрудничество са тясно свързани с европейските интеграционни процеси и по-конкретно с Европейската политика на съседство чрез Черноморската синергия.

„20-ата годишнина на ПАЧИС е стимул да търсим резерви за превръщането на организацията в още по-ефикасен инструмент за постигане на общите ни цели“, отбеляза Цецка Цачева.

В тази връзка тя потвърди готовността на страната по време на българското председателство да осъществи по-ефективно взаимодействие с европейските структури и преди всичко с Европейския парламент.

В 40-ата пленарна сесия на ПАЧИС в Баку участваха ръководителят на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАЧИС Димитър Атанасов и членовете на делегацията Стоян Гюзелев, Пламен Орешарски и Рамадан Аталай.

По време на визитата в Азербайджан председателят на Народното събрание се срещна с председателя на Милли Меджлиса на Република Азербайджан Октай Асадов. Тя разговаря и с министър-председателя Артур Расизаде.

#Парламентарна асамблея #ОЧИС #Организация за черноморско икономическо сътрудничество #Азербайджан #Баку #Народно събрание #председател на НС #Цецка Цачева #ПАЧИС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници