2012 г. – година на рекордни студове и жеги и безпрецедентно топене на ледници

2012 г. – година на рекордни студове и жеги и безпрецедентно топене на ледници
Годините от 2001 г. до 2011 г. са най-топлите, регистрирани някога, а първите десет месеца на 2012 г. дават основания да се смята, че 2012 г. няма да направи изключение. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

2012 г. е година на рекордни горещини, рекордни студове и рекордно топене на арктическия лед, отбелязват от Световната метеорологична организация (СМО).

Природните явления са имали крайни прояви навсякъде по света през изминалата година, най-вече в Северното полукълбо, отчитат още метеоролозите, цитирани от АФП и БГНЕС.

2012 г. започна с явлението „Ла Ниня“ – студена океанска фаза с ниско атмосферно налягане в Западния Пасифик, със слаба до умерена интензивност, което охлади климата с температури до минус 50 градуса по Целзий в Русия.

От април обаче „средната температура на повърхността на земята и на океаните продължи да расте месец след месец“, съобщиха експертите на специализираната агенция на ООН в годишния си доклад за климата.

„Естествената променливост на климата се дължи на явления като „Ел Ниньо“ и „Ла Ниня“, които оказват влияние върху температурите и дъждовете на сезонна и годишна основа, но не поставят под съмнение общата тенденция на затопляне в дългосрочен план, дължаща се на антропогенните климатични промени, свързани с човешката дейност“, съобщи генералният директор на СМО Мишел Жаро.

Така годините от 2001 г. до 2011 г. са най-топлите, регистрирани някога, а първите десет месеца на 2012 г. дават основания да се смята, че тази година няма да направи изключение, посочват експертите от специализираната агенция на ООН, базирана в Женева.

Периодът от януари до октомври е „на девето място сред най-топлите периоди, регистрирани от началото на воденето на статистика през 1850 г.“, съобщи СМО.

Средната температура на повърхността на земята през този период представлява аномалия с около 0,45 градуса по Целзий над нормалното, регистрирано в годините от 1961 г. до 1990 г. (14,2 градуса по Целзий).

Информациите и окончателните данни за 2012 г. ще бъдат публикувани през март 2013 г.

Освен това СМО ще публикува на 4 декември десетгодишен доклад за състоянието на световния климат.

#климат #студ #горещини #„Ла Ниня“ #СМО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »