Плевнелиев: България подкрепя европейската интеграция на Турция

Плевнелиев: България подкрепя европейската интеграция на Турция
България и Турция тепърва ще работят за още по-голямо развитие на икономиките и в интерес на гражданите, заяви Росен Плевнелиев след разговор с турския си колега Абдулах Гюл. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България подкрепя европейската интеграция на Турция, заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с турския си колега Абдулах Гюл в Анкара.

Двамата дадоха съвместна пресконференция след разговора, който проведоха на 4 очи, в рамките на двудневното официално посещение на българския държавен глава в съседната страна, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Росен Плевнелиев бе посрещнат в двореца „Чанкая“ с официална церемония, по време на която бяха изпълнени химните на България и Турция и бяха дадени 21 салюта.

„България и Турция тепърва ще работят за още по-голямо развитие на икономиките и в интерес на гражданите“, заяви Росен Плевнелиев, като подчерта, че Абдулах Гюл е първият президент, който му се е обадил, след като спечели изборите.

Двамата са декларирали добросъседство, което е за пример.

„Искаме да запретнем ръкавите и да постигнем заедно повече. Когато Турция е номер 1 като туризъм за българските граждани и номер 2 за експорт, когато, въпреки кризата, оборотите растат ежедневно и достигат над 3 млрд. евро, което е рекорд, няма как да не се гордеем, че сме постигнали това заедно. Искаме да работим за мир, за развитие, строим магистрали, железопътни линии, газови връзки, които са от значение за Европа, Азия и света, поставяме си високи цели“, добави президентът на България.

„Отношенията между България и Турция могат да се определят не само като приятелски и добросъседски, а и като много по-напреднали“, заяви от своя страна Абдуллах Гюл.

„Президентът Росен Плевнелиев за пръв път посещава Турция, но сме говорили и сме се срещали и преди“, изтъкна той и даде като пример за отличните отношения факта, че около 1 млн. български туристи посещават Турция годишно.

„Това е двустранно и говори за отличните отношения. Търговският стокообмен е 3 млрд. евро, но целта е да се достигнат 10 млрд. евро в скоро време. Насърчават се инвестициите. Пред нас има много общи проекти – пътища, магистрали, енергетика“, добави Абдулах Гюл.

Двамата с Росен Плевнелиев са коментирали още и темата за изграждане на ТЕЦ в крайграничния район на българо-турската граница край Резово.

„Относно изграждането на ТЕЦ в град Инеада се очаква повече информация и се търси решение“, каза българският президент.

Абдулах Гюл пък заяви, че всеки проект трябва да се съобразява с екологичните изисквания.

По време на посещението Росен Плевнелиев ще има срещи и с министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган и с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек. Ще се проведат и пленарни разговори между двете официални делегации.

В турската столица държавният глава ще се срещне и с представители на български изселнически организации.

След пристигането си Росен Плевнелиев положи венец в Мавзолея на Кемал Ататюрк - основателят и първи президент на съвременната турска държава.

#Реджеп Тайип Ердоган #Кемал Ататюрк #президент на Турция #Абдулах Гюл #Президент на България #Росен Плевнелиев #членство в ЕС #интеграция #Турция #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници