Мария Пиргова: Каквото и да е правителството, то ще е нелегитимно

Мария Пиргова: Каквото и да е правителството, то ще е нелегитимно

ФБ/Мария Пиргова

A A+ A++ A

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мария Пиргова.

Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в държавата.

"Имаме всички основания да се съмняваме. Вече излязоха резултати по секции и РИК, както за избирателната активност, така и за възможното купуване на гласове. И при ниската избирателна активност, това означава, че каквато и власт да се сформира, каквото и правителство да се сформира, то ще бъде нелегитимно, то няма да произлиза от волята на хората, както е по Конституция. Въпросът е – имаме ли нужда от такова правителство?", коментира Пиргова, която допълни, че едва след този въпрос идват другите, свързани с преговорите между политическите сили за съставяне на кабинет.

Тя каза още, че е естествено победителите да направят правителство.

Професор Пиргова подчерта, че тези близо 70% негласуващи, трябва да си дадат ясна сметка, че ако искат държавата да се промени, не просто трябва да участват в избори, а да променят цялата система.

"Гражданската активност вече опира до съзнание за отхвърляне на тази система, отхвърляне на тези партии. Ако трябва правене на други партии, друг тип република.

#Мария Пиргова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?