Не сте и предполагали колко са вредни тези комбинации от храни

Не сте и предполагали колко са вредни тези комбинации от храни

Freepik

A A+ A++ A

Много обичайни храни могат да повлияят негативно на вашето здраве, ако се комбинират с други. Открийте седем популярни комбинации, които да избягвате, за да се почувствате по-добре и да избегнете храносмилателни разстройства. Здравословното хранене е не само да избирате качествени продукти, но и да знаете как да ги комбинирате правилно.

Малко хора смятат, че обичайните комбинации могат да бъдат не само безполезни, но и вредни за здравето. Говорим за седем популярни хранителни дуета, които можете да консумирате ежедневно, без да знаете вредата им.

1. Чай и мляко

Чаят е богат на антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото ни от увреждане. Добавянето на мляко към напитката обаче неутрализира тези полезни вещества. Протеините, съдържащи се в млякото, се свързват с антиоксиданти и превръщат чая в практически безполезна напитка. Вместо това опитайте да пиете обикновен чай или да замените животинското мляко с растително, което не влияе на антиоксидантите.

2. Месо и червено вино

Червеното вино съдържа танини, които пречат на усвояването на желязото от месото. Желязото е необходимо за поддържане на високи нива на хемоглобина и качествен състав на кръвта. Ако планирате вечеря с месо, по-добре изберете бяло вино, което не влияе на усвояването на желязото, или отделно пийте червено вино.

3. Сирене и месо

Сиренето е богато на фосфор, който пречи на усвояването на цинка от месото. Цинкът е важен за имунната система и много метаболитни процеси. Подобен ефект има заквасената сметана в месните ястия. По-добре е да опитате да разделите приема на тези храни, например да ядете сирене като лека закуска и месо като основно ястие.

4. Паста или картофи с месо

Комбинацията от протеини и въглехидрати затруднява храносмилането и може да предизвика ферментация в червата. Това води до подуване и дискомфорт. Месото е по-добре да се комбинира със зеленчуци, а пастата или картофите с леки салати.

5. Домати и картофи

Храните, съдържащи скорбяла, като картофите, не вървят добре с домати. Комбинираното им използване води до тежест и лошо храносмилане. За да не се случи това, не забравяйте да избягвате доматите и салатите с тях, когато основното ястие е картофи или други нишестени зеленчуци.

6. Плодове след хранене

Плодовете се усвояват много по-бързо от другите храни. Когато срещнат пречка под формата на храна, която се усвоява по-бавно, те започват да ферментират, причинявайки подуване и дискомфорт. Яжте плодове половин час преди основното хранене или два часа след това.

7. Краставици и домати

Краставиците са алкални храни, а доматите са кисели. Заедно те могат да причинят ферментация и подуване на корема. Освен това, ензимът аксорбат оксидаза в краставиците унищожава витамин С в доматите. Опитайте се да разделите консумацията на тези зеленчуци, като ги добавяте към различни ястия.

Правилната комбинация от храни може значително да подобри храносмилането и цялостното ви благосъстояние. Избягвайки тези популярни, но вредни комбинации, ще се погрижите за здравето си и ще можете да се насладите на храната без неприятни последствия, пише actualno.com.

#хранене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?