Медената Луна изгрява в петък

Медената Луна изгрява в петък

Freepik

A A+ A++ A

Следващата пълна Луна ще изгрее в петък вечерта, 21 юни 2024 г., достигайки своя пик на осветеност. Ягодовата луна ще изглежда пълна за около три дни, от четвъртък вечерта до неделя сутринта.

Пикът на това събитие ще се състои в събота от часовите зони на Гренландия и Кабо Верде на изток през Евразия, Африка и Австралия, като търговските календари отбелязват пълнолунието на 22 юни.

Ягодовата луна

През 30-те години на миналия век алманахът на фермерите в Мейн популяризира „индийските“ имена за пълнолуние, които сега са широко признати.

Според този алманах пълнолунието през юни е Ягодовата луна, кръстена на краткия сезон на прибиране на реколтата от ягоди в североизточните щати.

Други имена, които се срещат в различни източници, макар и понякога противоречиви относно техния произход, включват Луната на цветята, Горещата луна, Луната на мотика и Луната на засаждане.

Меден месец

Старо европейско име за това пълнолуние е медовината или медената луна. Медовината, ферментирала медена напитка, понякога се нарича медено вино.

Традиционно краят на юни е време за събиране на мед, което води до най-сладката луна в годината.

Терминът „меден месец“ датира поне от 1500 г. в Европа, вероятно свързан с това пълнолуние поради обичая да се женят през юни или защото това е „най-сладката“ луна.

Въпреки това няма достатъчно доказателства в подкрепа на теорията от 19-ти век, че терминът произлиза от подаряването на медовина на младоженците за първия им месец от брака.

Розова луна

Друго европейско име за това пълнолуние е Розовата луна. Някои източници приписват това на цъфтежа на розите, докато други предполагат, че се отнася до червеникавия оттенък на луната.

Лятното слънцестоене

Този уикенд Ягодовата луна ще достигне своя връх ден след лятното слънцестоене, най-дългият ден в годината.

Орбитата на Луната около Земята се изравнява тясно с орбитата на Земята около слънцето. На лятното слънцестоене слънцето е в най-високата си точка, а пълната луна, която е отсреща, е в най-ниската си точка.

Цветна ягодова луна

Според Боб Бонадурер, директор на планетариума на обществения музей в Милуоки, Ягодовата луна е най-колоритната в годината, защото преминава по ниска, плитка пътека през небето. Въпреки името си обаче не изглежда нито розова, нито червена.

Вместо това пълнолунието през юни може да изглежда като оранжево или жълто. Това се дължи на ниската дъга на луната над небето, което означава, че лунната светлина ще преминава през по-голяма част от земната атмосфера. Това атмосферно разсейване на светлината е подобно на това, което се случва по време на изгреви и залези.

Културно значение на Ягодовата луна

За индусите това пълнолуние е Ват Пурнима, време, когато омъжените жени показват любов към съпрузите си, като връзват церемониална нишка около бананово дърво, въз основа на легендата за Савитри и Сатяван.

За будистите, особено в Шри Ланка, това пълнолуние е Посон Поя, отбелязващо въвеждането на будизма през 236 г. пр.н.е.

Друго уникално име за това пълнолуние идва от разнообразно племе, посветено на лунните изследвания, сега разпръснато, но първоначално от средноатлантическия регион на Съединените щати.

Това племе, говорещо предимно английски с научни и инженерни термини и хавайски фрази, го нарича LRO Луната. Това име е в чест на Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА, изстрелян на 18 юни 2009 г., който продължава да предоставя ценни данни за Луната.

Лунните и лунно-слънчевите календари обикновено започват месеците с новолунието, като пълнолунието се поставя в средата. Това пълнолуние пада в петия месец от китайската година на Дракона, Сиван в еврейския календар и Зу ал-Хиджа в ислямския календар, свещен месец, забраняващ битките.

Както е обичайно, носенето на празнично небесно облекло се насърчава в чест на пълнолунието. Насладете се на ягоди, цветя и мед през този „най-сладък“ месец от годината и наблюдавайте изключително ниската позиция на тази пълна луна в небето, пише Meteo Balkans.


#пълнолуние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?