Обвиняем имам имал наказателен отряд, нападал християни, твърди свидетел

Обвиняем имам имал наказателен отряд, нападал християни, твърди свидетел
По думите на свидетел 005 подсъдимият Ахмед Муса Ахмед (на снимката) е най-богатият в ромската махала в Пазарджик. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Един от основните обвиняеми в процеса за проповядване на радикален ислям имал наказателен отряд, който нападал християни, твърди свидетел 005, който даде показания пред Окръжния съд в Пазарджик в сряда.

По думите на свидетеля подсъдимият Ахмед Муса Ахмед е най-богатият в ромската махала в Пазарджик, предаде Дарик.

Според показанията му разделението на мюсюлмани и християни между жителите на ромската махала в Пазарджик започнало през 2005 г. с построяването на джамията „Абу Бекир“. Тогава и Ахмед Ахмед е станал „нещо като религиозен водач“.

Свидетел 005 разказва, че Ахмед започнал да проповядва омраза към друговерци – християни и евреи, които по думите му трябва да бъдат убити и заклани.

На сватба през 2007 г. пък Ахмед заявил: „Поклон пред тези, които режат глави и слагат бомби за вярата“.

Според показанията на свидетеля обвиняемият има наказателен отряд от около 10 души, които нападат хора. През миналата година те са нападнали група момчета – християни, едно от които е било и в болница.

Свидетелят разказва и за промяна в мюсюлманските ритуали, след като Ахмед Муса Ахмед започнал дейността си. Пред съда той обяснил, че обвиняемият е станал най-заможният в махалата, имал три коли, но не на негово име, както и магазин, записан на майка му. Той и жена му не работят, но строят нов апартамент.

По думите на свидетеля Ахмед е казвал, че е грях да се гласува, и оттогава в пазарджишката махала ромите започнали да не ходят на избори.

Към свидетеля бяха зададени 20 въпроса от адвокатите в процеса.

Основният обвиняем Ахмед Ахмед определи като клевети и неверни показанията на защитения свидетел и го окачестви като „противник на исляма“.

По думите му той нямал наказателен отряд и в квартала се живеело спокойно. Ахмед заяви, че мюсюлманите не се покланят пред тези, които режат глави, не подкрепят самоубийството и атентатите. „Ние се покланяме само пред Аллах“, каза още Ахмед Муса Ахмед.

Поредното заседание по делото за радикален ислям започна в 9:00 часа. Минути преди това пред сградата на съда се събраха около 200 привърженици на „Атака“ и ВМРО, които се обявиха за спокойната работа на българския съд. Със скандирания „За България - свобода или смърт!“ и патриотични песни привържениците на двете партии изразиха твърдата си позиция, че ще бъдат в Пазарджик до приключване на съдебния процес срещу 13-те имами.

12 мъже и една жена са уличени в отношения със забранената в България организация „Ал-Уакф-Ал-Ислями“, финансирана от Саудитска Арабия.

Според държавното обвинение те проповядват и разпространяват салафизъм – радикално течение в исляма, отричащо държавната власт, демокрацията под каквито и да било проявления, включително и равенството на жените. Салафитите отричат и правото на съществуване на каквато и да било друга религия.

#ромска махала #мюсюлмани #християни #Окръжен съд #Пазарджик #Ахмед Муса Ахмед #радикален ислям

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници