Сините: „Южен поток” – предателство към интересите на България

A A+ A++ A

Правителството на Бойко Борисов предаде интересите на България, подписвайки договора „Южен поток“, се казва в декларация на Синята коалиция.

Синият депутат Иван Иванов я представи от парламентарната трибуна, като обясни, че България няма да получи никакви транзитни такси до изплащането на инвестицията за изграждането на проекта.

Народният представител допълни, че Синята коалиция ще се обърне към Европейската комисия за съдействие, предаде Дарик.

Според него инвестицията е била недопустимо завишена – от 1.1 млрд. евро на 3.3 млрд. евро.

„Това беше направено едностранно от Москва, при това без оценка за въздействие върху околната среда и без окончателен технически проект, без който не може да се определи размерът на тази инвестиция“, каза още Иванов.

„Предвиденият срок за възвръщане на инвестицията е 25 години, но той е изчислен при запълване на капацитета на тръбата, а това не може да се случи поради неспособността на „Газпром“ да осигури 63 млрд. куб. м. годишно по тази тръба“, изтъкна той.

Третата причина, поради която проектът потъпква интересите на страната според сините е, че България ще губи 40 млн. лева годишно от транзитни такси, защото „Южен поток“ прави ненужен 90-километров участък от националната газопреносна система от румънската граница до Провадия.

От Синята коалиция изтъкват, че за българската страна не е предвидена никаква компенсация.

„Четвърто, размерът на новите транзитни такси ще бъде определен от компанията „Южен поток – България“, но в тази компания „Газпром“ има блокираща квота и Русия ще цели размерът на транзитните такси да бъде намален до минимум, за да може да повиши конкурентоспособността на собствения си газ на европейския пазар“, посочи депутатът.

На 15 ноември България подписа договор за участието си в проекта „Южен поток“.

Първата тръба от газопровода, който ще доставя синьо гориво по дъното на Черно море за Европа, ще бъде поставена на 7 декември в Краснодарския край.

Предвижданият общ обем на транспортирания газ ще бъде 63 млрд. куб. метра годишно, което представлява 10 процента от потребностите от газ на цяла Европа.

Газопроводът ще се състои от четири тръби – всяка с капацитет от 15.57 милиарда куб.м.

Първата тръба ще заработи през декември 2015 г., а очакванията са газопроводът да достигне пълния си капацитет през 2018–2019 г.

Приблизителната цена на „Южен поток“ е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

#Бойко Борисов #премиер #Южен поток #Газпром #България #Синята коалиция #Иван Иванов #Европейската комисия #Москва #Провадия #Европа #Сърбия #Унгария #Гърция #Словения #Австрия #Хърватия #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »