КЗК глоби търговец на електронни цигари

КЗК глоби търговец на електронни цигари
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции на "Вуум.Бг“ ООД за извършени нарушения по чл. 35, ал. 1 от ЗЗК (имитация на външен вид на продукти) в размер на 274 394 лв. (4% от общия оборот на предприятието за 2023 г.), по чл. 31 от ЗЗК (забрана за въвеждане в заблуждение относно съществени свойства на стоките или услугите) в размер на 137 197 лв. (2% от общия оборот на предприятието за 2023 г.) и по чл. 29 от ЗЗК (обща забрана за нелоялна конкуренция) в размер на 137 197 лв. (2% от общия оборот на предприятието за 2023 г.), пишат на страницата си от Антимонополната комисия.

В хода на проучването по преписката, образувана по искане на "Краун-95“ ЕООД, осъществяващо стопанска дейност, свързана с внос и продажба на едро на електронни цигари и никотинови паучове, се установява дългогодишното присъствие на пазара на продуктите на "Краун-95“ ЕООД, добили известност с дизайна на външния им вид.

След съпоставяне на външния вид на разпространяваните от страните в производството продукти се установява, че приликите са достатъчни да създадат възможност за заблуда по отношение на предложителя на продуктите. Подобно поведение създава реална опасност от заблуда и може да доведе до увреждане на интересите на конкурентите – в настоящия случай – "Краун-95“ ЕООД, чийто външен вид на разпространяваните от него продукти е обект на имитация.

При обсъждане на поведението на ответното дружество Комисията отчита, че в противоречие със забраната по чл. 31 от ЗЗК, при представянето на продуктите си, "Вуум.Бг“ ООД недобросъвестно се поставя на ниво, различно от фактическото му присъствие на пазара. Обсъдени в цялостния им контекст използваните послания от "Вуум.Бг“ ООД не са подкрепени от доказателства, сочещи, че предлаганите от "Вуум.Бг“ ООД продукти притежават характеристики, които да са различни и по-добри от характеристиките на предлаганите преди това идентични продукти от "Краун-95“ ЕООД.

Като нарушение по чл. 29 от ЗЗК е квалифицирано установеното поведение на "Вуум.Бг“ ООД, свързано с използване на сходен по визия продуктов каталог с този на "Краун-95“ ЕООД, което е в състояние да повлияе върху преценката на потребителите, да ги разколебае от по-нататъшно търсене на предлаганите продукти или да отклони вниманието им от други предложители на същите продукти на пазара и да увреди конкурентите.

#КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?