Как се образуват гигантските ледени снаряди? Синоптик обясни

Как се образуват гигантските ледени снаряди? Синоптик обясни
A A+ A++ A

Какво се случва в небето, за да се образуват ледени снаряди? Синоптик даде обяснение на гигантската градушка, която премаза Нова Загора и Казанлък.

Такава едра градушка, каквато е поразила района на Казанлък, се образува в рамките на 30-40 минути до час, обясни пред Нова тв синоптикът от НИМХ Евгения Трайкова. Представете си топъл котлон или топла фурна, където ако сложим дори и гореща вода, тя започва да пращи, да гърми, вдига се пара. И всъщност издигането на тази пара е много мощен процес, който води до образуването на облаци, чиято височина може да достигне до 17 км, каза Трайкова.

Едно малко парченце лед в облаците се върти от вятъра, сблъсква се с други водни капки, нараства. За да се образува градушка, трябва да мине 0 градуса в атмосферата, което е на километри във височина, коментира тя. Ние няма как да преценим колко едра ще е градушката, която се образува и ще падне. Ние виждаме облаците, които са с потенциал за градушка, но не знаем дали наистина ще има градушка и колко ще е едра, коментира тя.

Днес опасността е на изток в страната. Вероятността пострадалите снощи райони, отново да бъдат подложени на същите условия днес, е много ниска, обясни синоптикът.

Валежи очакваме в Източна България и в Централна. Затова сме издали жълт и оранжев код, посочи тя.

#градушка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?