Парламентът ще обсъжда по-висока закрила за лекари, гласуваха от ГЕРБ

Парламентът ще обсъжда по-висока закрила за лекари, гласуваха от ГЕРБ
Промените в НК предвиждат медицинските специалисти да бъдат включени в специалната категория длъжностни лица, за нападение на които се полагат по-големи наказания. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

ГЕРБ допусна парламентът да обсъжда по-високи наказания за нападение над лекари, които бяха инициирани от искането на Ваньо Шарков от Синята коалиция промените в Наказателния кодекс (НК) да бъдат включени в програмата на народното събрание.

Промените в НК предвиждат медицинските специалисти да бъдат включени в специалната категория длъжностни лица, за нападение на които се полагат по-големи наказания. Новите текстове предвиждат от 5 до 15 години затвор за нанасяне на тежка телесна повреда на медици, от 3 до 10 години за средна и от 1 до 5 години за лека.

Въпреки призива на председателя на правната комисия Искра Фидосова колегите й от управляващата партия да не подкрепят предложението на Шарков, депутатите от ГЕРБ се разделиха при гласуването и така искането беше прието, предаде „Дневник".

Фидосова заяви, че измененията още не са обсъдени в правната комисия и затова поиска дебатите в парламента да бъдат отложени. Шарков пък предложи промените в НК да са първа точка по време на заседанието в четвъртък.

Шарков напомни, че подобни изменения се предлагат за втори път,  но при предишното обсъждане, подкрепено от лекари от различни парламентарни групи, предложенията са били отхвърлени от юристите с мотива, че медицинските специалисти са длъжности лица по смисъла на НК и би следвало да се ползват от тази закрила.

Шарков обаче посочи решение на Върховния касационен съд, според което медиците не са длъжности лица.

#лекари #Наказателен кодекс #гласуване #ГЕРБ #Синята коалиция #Ваньо Шарков #Искра Фидосова #правна комисия #закрила

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"