НАТО може да събере над 300 000 войници при хипотична руска атака

НАТО може да събере над 300 000 войници при хипотична руска атака

ФБ/НАТО

A A+ A++ A

Страните от НАТО "силно надхвърлиха" ангажимента си да разположат 300 000 боеспособни войници в рамките на 30 дни след хипотетична руска атака срещу членове на Алианса, каза високопоставен служител на НАТО пред Ройтерс, пожелал анонимност.

Този ангажимент беше поет през 2023 г. след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което лидерите на НАТО често казват, че може да бъде последвано от нападение срещу членове на Алианса.

Москва отрича планове за нападение срещу страните от НАТО (например Путин каза на 5 юни, че това са "глупости, глупости", а тези, които "го измислиха", са "глупави като тази маса"). Руските официални лица отричаха атаката срещу Украйна по същия начин преди пълномащабното нахлуване.

300 хиляди души е обща цифра, разбивката й по отделни страни не е публикувана. "Предложенията от съюзниците, които са на масата, уверено надхвърлят 300 хиляди, които установихме. Това са силите, за които съюзниците ни казаха: "Те са ви на разположение сега на това ниво на готовност [30 дни]", цитира Ройтерс думите на представител на НАТО.


#НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?