Кога сте родени? Календар на старите българи посочва добрите и лоши дати и дни от седмицата

Кога сте родени? Календар на старите българи посочва добрите и лоши дати и дни от седмицата

Freepik

A A+ A++ A

ДНИТЕ ОТ СЕДМИЦАТА

ПОНЕДЕЛНИК

Добре е да се родиш в понеделник. Роденото в понеделник ще е обичливо, с хубави очи и лице. Ще е кротко, ще има много любов и добър живот.

ВТОРНИК

Вторник, а на места и петък, се смятат за не много добри дни за раждане. Човек ще стане сух на лице, може да е смирен, ала горделив. Такива хора обаче са силни и богати, и живеят дълго. Роденият през вторник ще има много пречки в живота си, късметът няма да е с него. Най-лош от всички вторници е този преди Великден. Такова е и името му "Черен вторник". За тези, които са имали нещастието да се родят тогава, народът ни е изпял много тъжни песни с постоянен рефрен "Родила те майка ти у черен вторник...". Такива хора се вярвало, че носят нещастие за цял живот.

СРЯДА

Детето, родено в сряда, ще е хубаво на лице, ще има стремеж към духовното. Ще бъде верен, чистосърдечен, честен, но не особено богат. Родени в сряда живеят малко, но ако преживеят, достигат до дълбока старост.

ЧЕТВЪРТЪК

Денят се приема двузначно и като добър, и като лош. Добре е, че роденият в този ден ще има бяло и червено лице, хубава снага, светли и умни очи. Ще живее много. Лошо е, че ще бъде скитник, "никъде кол няма да забие". Главатарят на четвъртъците е "Вироглав четвъртък" (четвъртъкът през първата седмица от Великите пости). Лош е четвъртъкът след Спасовден, казват му "Куцият четвъртък".

ПЕТЪК

Приема се за добър ден за раждане. Роденият в петък е смирен. Той ще се изучи, ще забогатее, ще е честит господар, ще живее дълго. Но ще е или сирак, или юнак. И казват, все за нещо ще е петимен, тоест все нещо ще му липсва. А някъде смятат, че това е на сиромашия.

СЪБОТА

Раждането в събота се свързва с дарбата да се поглежда през вратата на световете, да се съзират бродещите демони на отвъдното. Това някъде се приема и за лошо. Не е хубаво да се родиш в събота, за да не ти се привиждат нощем духове и таласъми. Но на други места това се смята за голям дар.

Роденото тогава дете ще прави, каквото поиска и ако има късмет, ще стане богат търговец и ще пътува.

Роденият в събота се нарича съботник. На такова дете всички в семейството гледат с голяма радост и почит. Понеже се случва рядко, смята се, че е направо Божие благоволение и милост към цялата фамилия. Нещо повече, то е Божи дар и за мястото, и селището, в което се е родило. Това дете, особено пък ако е момче, е добро за всички в селото. Казват, че през девет села пак трудно се намират съботничета. Роденият в събота цял живот гледа сънища, живее в тях, говори с умрелите. Духове виждат само родените през нощта, преди да са пропели петлите.

Хората се радват, защото в къща, в която има съботник, вампир не влиза, магии не могат да се правят, лоши духове и болести не смеят да се появят.

Дори животните съботници куче, вол, кон, са на почит и уважение.

НЕДЕЛЯ

Добър и личен ден. Хубаво е детето да се роди в неделя. Ще е късметлия в живота, ще е честито, разумно, с хубаво лице, смирено, кротко, ще обича истината и ще мрази лъжата. Момичето ще е кипра ще обича да се гизди и облича в най-лични премени. Каквото и да облече, ще ще й прилича. Обикновено тези деца се кръщават Делчо, Неделя и т.н.

ДНИТЕ ОТ МЕСЕЦА

Всеки месец има добри и лоши дни за раждане дни, които носят щастие и късмет или пък страдания и беди. За август например добри дни са: 7, 19 и 24, лоши са 6, 20, 21 и 28, особено зли са 4 и 15.

Добре е да се роди човек на празник или на добър ден. Но ако все пак съдбата избере друг ден и ако той не е от най-добрите, не губете надежда. Границата между доброто и злото е толкова тънка, неуловима и променлива, че понякога народът ни, имайки ясното съзнание за това смесване, определя един и същи ден за лош, но и за добър. За доброто винаги има надежда, така както за лошото пък винаги има по една отворена врата, която то ни чака да прекрачим...

1-ви. Денят не носи голям късмет. Роденият на първи ще боледува често и дълго, но не от смъртоносни болести. Въпреки това животът му ще премине в радост и ще е дълъг.

2-ри. Добър ден. Който се роди през втория ден от месеца, ще има добро телосложение, ще бъде слаб. Ще има късмет. Който се разболее на този ден, бързо ще оздравее.

3-ти. На трети нито се сее, нито се сади, защото всичко посадено го налитат болести. Родените и заченатите на такъв ден ще са честити, но недълговечни. Синовете израстват хубави, но ако са родени в лош час, стават зли. Който се разболее в този ден, ще боледува леко и ще оздравее.

4-ти. Също добър ден. Който се роди на 4-ти ще има добър характер, ще е човек нравствен и добродетелен. Всичко извършено на този ден завършва с успех.

5-ти. Родените на пети няма да са много умни, ще бъдат наказвани и със сиромашия.

6-ти. Роденият на шести ще е щастлив и ще преуспява, ще е надарен да открива всяко зло и сънищата му, както и желанията му, ще се сбъдват.

7-ми. Седмият ден е щастлив и с голям размах на действията на родения тогава.

8-ми. И осмият ден е щастлив. Болести и епидемии да върлуват наоколо, на родения на 8-ми ще му се размине. Ще бъде философ. Ще има пари.

9-ти. Роденият на девети ще има късмет, ала много ще са и болестите му. Ще живее дълго, ала не в охолство. Всичко, което му е било наречено, предсказано, ще се сбъдва.

10-ти. Родените на десети ще станат търговци, ще обичат да пътешестват.

11-ти. Денят е щастлив, детето ще е с късмет, ще е остроумно, ще живее дълго, ще се пресели на друго място. Казват, че ще се чувства гражданин на света.

12-ти. Дванадесети не е особено щастлив ден. Не им е съдено на родените на този ден да изпълнят писаното, зададено за тях, дори ако живеят дълго.

13-ти. Този ден е нещастен. Предсказва болести и лош късмет.

14-ти. Щастлив ден. Предсказва здраве и щастлив живот. Родените тогава ще са съвършени във всичко, ще са умни, интелигентни, богати.

15-ти. Не много добър ден. Момчетата, родени на разполовяващия месеца ден, ще обичат жените и удоволствията прекалено много.

16-ти. Щастлив ден. Който се роди на 16-ти ще живее дълго, ще бъде известен и богат.

17-ти. Денят е добър да се родиш, но не и да се разболееш. Ако човек се разболее на 17-ти опасността е до 19 дни. Ако ги прекара, ще живее дълго.

18-ти. Много добър ден. Родените на 18-ти са честити. С труд ще забогатеят.

19-ти. Лош, зъл ден. Родените на него не са нито добри, нито лоши. Няма да са и много умни.

20-ти. Щастлив ден. Хората ще завиждат на щастието им, затова и кратки болести ще ги спохождат.

21-и. Щастлив ден. Родените на 21-ви ще са трудолюбиви и весели, болестите ще минават бърже.

22-и. Родените тогава ще са честни, добри и почтени хора.

23-и. Щастлив ден. Родените на него ще се занимават с наука и изкуство, ще имат достойнство и почести.

24-и. Щастлив ден. Ще са добри хора и любовници, ще са здрави и весели.

25-и. Който се роди тогава ще прекарва добре дните си, ще се сбъдват желанията му, но пък и болестите често ще го спохождат.

26-и. Роденият на 26-и трябва да е благодарен на Бога за добрите предсказания. Ще бъде щастлив.

27-и. Родените тогава ще бъдат изключително красиви.

28-и. Родените сутринта няма да са много добри хора, ще са мързеливи и не особено богати.

29-и. Роденият на този ден ще е много весел и радостен, трудолюбив и упорит. Съдбата му ще е добра и хубава.

30-и. Родените тогава са благословени от Бога със здраве и хубаво бъдеще. Израстват почтени хора.

31-и. Добър ден е да се родиш тогава.

#поверия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?