Бойко Таков: Дигитализацията е безусловно важна за всеки икономически субект

Бойко Таков: Дигитализацията е безусловно важна за всеки икономически субект
A A+ A++ A

Нивото на дигитализация на малките и средни предприятия в България е на много ниско, базово ниво, като по-малко от половината имат дигитално присъствие. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" изпълнителният директор и управляващ партньор в launchlabs Sofia Елина Желева.

Стартира Програмата за финансиране на малки и средни предприятия за дигитализация на дейността си на Световната банка. В нея ще могат да се включат над 200 компании, които отговарят на условията и ще получат 2 000 евро субсидия за дигитализация на дейността си.

"Финансовата помощ е по-малката част от помощта, която малките и средни предприятия могат да получат от тази програма. Съществената част за нас е експертната помощ, която през нашия екип се предоставя. Това е личен технологичен консултант, личен бизнес консултант, които заедно с компанията преглеждат всички вътрешни процеси, нивото на дигитализация и построяват стратегия с приоритети в коя посока реално бизнесът да се развива," каза тя.

Според изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия д-р Бойко Таков експертната оценка също е много важна. В аналитичната част на проекта на Световната банка, ясно се очертават проблемните моменти в различните малки и средни предприятия. "Установихме, че има много голяма релация примерно между капацитета, компетентността и информираността на мениджърския състав и нивото на дигитализация на съответната компания, установихме, че има много компании, които използват изключително базови продукти, а също много интересен факт беше, че има много компании, които използват сложни софтуерни продукти, но не са в съответната синергия един с друг в компанията, което сваля продуктивността на тези на тези продукти."

По думите на Елина Желева има какво да се наваксва в България, за да се достигнат западните нива на дигитализация, тъй като тези малки и средни предприятия са 75% от гръбнака на икономиката и тук говорим за икономическа добавена стойност.

За Бойко Таков дигитализацията е безусловно важна за всеки икономически субект, и най-вече за компании, които искат да се развиват и да излязат на световния пазар. "Дигитализацията в днешно време е един непрестанен процес и чрез този проект Световната банка има за цел да обхване компании, които са в по-ниските нива на дигитализация, който след това да мащабираме, и по този начин икономиката ни да се движи напред," обясни той и добави, че една от важните лица на дигитализацията е киберсигурността, на която трябва да се обръща сериозно внимание.

Вътрешните процеси в една компания често много се подценяват, и това според Елина Желева е скритото лице на дигитализацията. "Не можем да говорим за дигитализация, ако вътре процесите не са осъзнати, не са описани и няма ясно разпределени роли. Трябва да е ясен какъв е процесът и как протича той," каза тя, а Бойко Таков добави, че вътрешните процеси могат да оптимизират до голяма степен самата дейност на компанията и нейната ефективност.

#Бойко Таков #ИАНМСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?