Радост за хората: Взето е голямо решение за София!

Радост за хората: Взето е голямо решение за София!
A A+ A++ A

Обръща се сериозно внимание на проблем, който от десетилетия тормози софианци.

Пред медиите кметът на столицата Васил Терзиев поясни, че в последните години наземният транспорт е останал неглижиран за сметка на метрото и е крайно време да се обнови гаражът на столичния градски транспорт.

Готови сме с една амбициозна програма, която да даде тласък на този процес. Дълги години не са правени инвестиции в тази насока, особено по отношение на трамвайната мрежа. Огромна част от хората в София ползват градски транспорт, но амбицията ни е да се използа от още повече хора.

В никакъв случай не искаме насилствено да свалим хората от колите, каквато теория се промъква в публичното пространство. Искаме единствено пътуването с градския транспорт да стане по-удобно и комфортно, обясни кметът Терзиев.

Той допълни, че метрото остава приоритет, като в момента се изграждат 12 нови станции.

Най-много средства – около 60%, ще отидат за закупуването на 150 нови трамвая, от които 110 ще бъдат чисто нови, с нисък под и с климатик, докато 40 ще бъдат изпратени за ремонт и модернизация в чужбина.

Освен трамваите, ще бъдат взети и 75 хибридни тролейбуса, които ще могат да се зареждат по време на движение чрез контактната мрежа. Зографски поясни, че такива тролейбуси наскоро бяха купени от общината в Букурещ, а от доста време се използват и в други столици като Прага и Братислава.

Накрая, но не на последно място, Столична община ще купи 280 автобуса, от които 100 ще са на дизел, 120 на газ и 60 ще са електробуси. За част от линиите ще бъдат закупени и нови съчлени автобуси.

#трамвай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?