Тотю: Първанов късно се сети за пенсиите

Тотю: Първанов късно се сети за пенсиите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Георги Първанов твърде късно се включи в дебата за проблемите в държавното обществено осигуряване.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов във връзка с наложеното от президента вето върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 година, предаде БГНЕС.

Според Младенов държавният глава е трябвало по-рано да се включи в дебатите за проблемите на ДОО.

„Защото те не са от вчера, те се задълбочаваха през годините и ние сме длъжни да предприемем тези стъпки“, каза министърът и допълни, че системата касае всички българи и управляващите са длъжни да гарантират финансовата й устойчивост.

В неделя Георги Първанов подписа указ, с който връща за ново разглеждане законопроекта, определящ вдигането на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца през следващите 3 години.

Социалният министър изрази увереност, че мнозинството в парламента ще отхвърли ветото и ще одобри предложените от правителството промени, така че те да влязат в сила до края на годината.

В мотивите към указа на президента се посочва, че част от разпоредбите в Закона за бюджета на ДОО отнемат и накърняват съществени социални придобивки и права на гражданите.

Георги Първанов оспорва текстовете, свързани с вдигането на пенсионната възраст, както и разпоредбите за отменяне на швейцарското правило за индексиране на пенсиите и текстовете за увеличаване на периодите за изчисляване размера на болничните, обезщетенията за майчинство и безработица.

#Георги Първанов #президент #Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #ДОО #Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване #пенсионната възраст #пенсиониране #социални придобивки #болнични #обезщетения #майчинство #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"