Не пийте студена вода в горещините, ето защо

Не пийте студена вода в горещините, ето защо

Freepik

A A+ A++ A

В горещо време консумацията на вода е жизнено важно. Обикновено в жегата тази течност се консумира охладена. Това обаче няма да накара тялото да се почувства по-добре, напротив, то ще се "измори“ още повече, предупреждава диетологът Елена Соломатина.

"Тялото не може да абсорбира студена храна или вода, така че ще изразходва енергия, за да ги доведе до комфортна температура", обяснява специалистът.

"Освен това пиенето на ледена вода може да наруши храносмилането и да причини спазми, което единствено ще доведе до влошаване на състоянието в горещото време. През лятото е най-добре да дадете предпочитание на по-топла храна и напитки. Студените храни и течности се усвояват много лошо", обяснява д-р Елена Соломатина.

От своя страна д-р Ширин Ораева споделя, че не трябва да утолявате жаждата и глада си с млечни шейкове. Според експерта такива напитки съдържат много захар и причиняват дехидратация, освен това, поради горещото време, те бързо могат да се развалят, което води до хранително отравяне.

Значението на водата за човешкия организъм

Ползите от водата за хората са доказани от множество изследвания. Редовна консумация на вода: разгражда храната в стомаха и червата, ускорява храносмилането и улеснява процеса на отстраняване на отпадъците от тялото; овлажнява кожата, очите и лигавиците, което е важно за тяхното здраве и нормално функциониране; транспортира кръв, която пренася хранителни вещества и кислород до клетките на тялото; подобрява когнитивните функции като концентрация, памет и мислене; регулира кръвното налягане, като поддържа оптимален обем течност в съдовете; намалява риска от развитие на различни заболявания като инфекции на пикочните пътища, запек и др.

Липсата на течности в тялото води до дехидратация, намалена физическа и когнитивна ефективност и развитие на различни заболявания. Водата играе важна роля за здравето на сърцето. Липсата на течности води до дехидратация и влошаване на сърдечната функция, тъй като кръвта става по-гъста и по-трудно циркулира през съдовете.

Ето ползите от водата за сърцето: редовното пиене на вода понижава кръвното налягане; минимизира риска от образуване на кръвни съсиреци, което може да доведе до миокарден инфаркт или инсулт; намалява натоварването на сърцето и подобрява неговите функции; намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Препоръчително е да пиете 6 до 8 чаши вода на ден, за да поддържате здраво сърцето и тялото като цяло. Полезните свойства на водата за организма, особено за белите дробове, се изразяват в овлажняване на лигавицата на дихателната система, което намалява риска от развитие на инфекции на дихателните пътища. Водата също така почиства белите дробове, като премахва токсините и отпадъците. Това е особено важно за пушачите, пише actualno.com.

#вода #жеги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?