ЗОВ ЗА ПОМОЩ! Актьорт Георги Стайков от "Вчера" има нужда от нас

ЗОВ ЗА ПОМОЩ!  Актьорт Георги Стайков от "Вчера" има нужда от нас

България днес - архив

A A+ A++ A

Звездата от "Вчера" Георги Стайков отправи спешен зов за помощ. Актьорът има нужда от финансова помощ. За кампанията, набираща средства, в подкрепа на звездата от филма "Вчера", се разбра от платформата pavelandreev.bg.

Любимият на младежите от миналото актьор страда от множествена склероза и е почти неподвижен.

Заболяването му прогресира с всеки изминал ден. Той живее сам в дома си в Бургас, а при него всеки ден идва рехабилитатор. Актьорът е на легло от няколко години, придвижва се само с инвалидна количка, а заболяването му прогресира. След дълги перипетии и разправии с НОИ актьорът получи инвалидна пенсия, която е около 750 лева.

Ето какво е написал самият актьор в платформата за събиране на дарения:

"Здравейте, добри хора. Казвам се Георги Стайков. Актьорът от филма "Вчера". Диагностициран съм с множествена склероза от 15.05.2019 г. Помогнете ми! Имам нужда от ежедневна рехабилитация, но сумата е непосилна за мен. Затова търся помощ от вас, мили хора."

Звездата от


Сумата, която е изписана, че е нужна на Стайков, е 7000 евро.

Тук може да помогнете на Георги Стайков.


В деня на изборите пък стана ясно, че големият ни ктьор не е могъл да гласува, защото е прикован на легло.

Прикован съм на легло, не мога да гласувам. Това признание направи пред "България Днес" любимецът на поколения киномани - актьорът Георги Стайков. От 4 години той живее в Бургас и се бори с коварното заболяване прогресивна множествена склероза. За него се грижи кинезитерапевтът Ибрям Хаджиали.

"Животът е такъв, какъвто е, и ние трябва да го приемаме. Никога няма да стана от леглото, но поддържам духа си и интелекта си живи и бодри", каза още актьорът от шедьовъра "Вчера", който е носител на десетки награди заради своята богата и успешна актьорска биография.

Стайков разказва, че дните му минават в гледане на телевизия, цъкане на телефона и изучаване на езици.

"Ибрям, който ми помага, е български турчин и всеки ден уча с него турски. Това е 19-ият ми език и напредвам доста бързо, защото практикувам", споделя Георги Стайков. Освен всички европейски езици той знае старогръцки, латински и старобългарски, защото е завършил Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил философ" (НГДЕК).

"Завърших НГДЕК с пълно отличие. Корнелия Нинова е по-малка от мен, тя също е завършила НГДЕК, но с 5,96. Образованието е изключително важно, "Кеймбридж" го доказва", твърди актьорът и допълва: "Някои класици ни управляват явно, но има и такива, които дърпат конците тайно". Отказа да назове кои възпитаници на класическата гимназия са сред кукловодите на България, като отговаря йезуитски: "Парите обичат тишината, нали знаете. Ротшилд го доказа".

Твърди обаче, че в Бургас, където той живее в апартамент на метри от театър "Адриана Будевска", изборите ще спечели ГЕРБ, и казва: "Резултатът ще бъде 50 плюс 1 процента! Нали това искахме? Искахме демокрация на действието и я имаме".

На въпрос до какво ще доведат честите избори в страната ни, той отговаря: "За съжаление, хората не познават добре историята, а там се крият всички отговори. Кой знаеше кой е Хари Труман? Никой, но от вицепрезидент стана президент на САЩ. Там се крие отговорът на въпроса ви".

Непримирим, изключително ерудиран, с чест и борбен дух, като героя си от филма "Вчера", Георги Стайков не хленчи, не се оплаква, не търси съжаление, не пада духом и е реалист: "Няма човек, който да се е измъкнал от множествената склероза. Аз няма да съм изключение". Щастлив е и изпитва гордост заради сина си Николай Стайков, когото на галено нарича Коко: "Той живее в Швеция, на 17 години е и играе в националния младежки футболен отбор. Но няма да го видя това лято, защото Швеция не играе на финал". Въпреки че младежът ще прекара лятото си в тренировки на терена, Стайков живее с успехите на сина си и не го вини, че няма да посети болния си баща в България.

#Георги Стайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти