Три варианта за кабинет. Борисов решава

Три варианта за кабинет. Борисов решава
A A+ A++ A

Три варианта за кабинет очерта в ефира на Нова тв политическият анализатор Кристиян Шкварек.

"Пред ГЕРБ има три опции, две от тях са пагубни, а третата е много трудна. Първата е да не направят кабинет, но така ще паднат с още 150 000 гласа. Това ще ги превърне в средна партия. Това е малката заплаха, голямата е да се появи Радев. Той може да вземе между 600 000 и 1 000 000 гласа", анализира Шкварек.

"Втората опция е да се направи още от същото - премиер, който е слаба фигура, да се черпи легитимност от Урсула и т.н. Такъв кабинет ще се срине до 6 месеца - една година и после се връщаме на вариант едно", смята експертът.

"Единствената им трета опция е да се направи кабинет, който да управлява в следващите две години или да издържи 4 години. Единственият кабинет, който в Европа не се срина, бе този на Мелони. Трябва твърд консервативен кабинет, който е европейски, но има много "но" в него. Отгоре на този кабинет да е човек с авторитет", каза той.

"Според мен на такъв кабинет биха могли да се съгласят ИТН и ДПС", заяви Шкварек.

По думите му най-хитро за ГЕРБ ще е да управляват 4 години, а причината е Радев. Анализаторът измисли схема как партията на Борисов да надхитри държавния глава, цанящ се за парламента.

"Ако има предсрочни избори и той слезе от президентския пост с вдигнатия юмрук, ще помете абсолютно всичко и всички. Ако обаче ГЕРБ управлява 4 години, а мандатът на Радев свърши след 3, нещата ще са различни. Той сега носи рейтинга на президентската институция. Година след излизането му от нея, рейтингът му ще падне, той ще изстине", смята Шкварек.

Той е убеден, че ГЕРБ не трябва да прави кабинет с ПП-ДБ, защото това ще е прекалено либерално.

#Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?