Светослав Малинов: Пеевски е големият победител

Светослав Малинов: Пеевски е големият победител
A A+ A++ A

Големият победител на изборите е лидерът на ДПС Делян Пеевски. Това заяви преподавателят и бивш евродепутат Светослав Малинов пред БНР.

"В момента Пеевски е задължителен участник в правителство на Борисов и ГЕРБ. Голямата задача пред тях е как да намерят третия елемент за мнозинство. Това мнозинство може да излъчи кабинет, който да не е пряко свързан с партиите, които го излъчват. ГЕРБ, ДПС и ИТН в момента могат да се договорят за кабинет, но той очевидно не може да е с премиер Борисов - трябва да бъдат приемливи фигури за ИТН", допълни Малинов.

"Има такъв народ" се очертава единственият партньор на ГЕРБ и ДПС, които твърдо са решили да има правителство, заяви още Малинов.

"Отиването на нови избори по един категоричен начин ще девалвира ГЕРБ като партия, която след като спечели избори, не може да съставя правителство. Това прави изборите наистина безсмислени от гледна точка на избирателите на ГЕРБ, за които малко се говори, но те също дадоха много сериозен знак на тези избори, че са разочаровани", обясни той.

По думите му първият мандат отива при ГЕРБ и ключово важно е как ще действа ГЕРБ. "Излъчи ли кандидат за премиер Борисов - или ИТН трябва да зачеркнат цялата си скромна политическа биография, или ще има провал и тръгваме към предсрочни избори", бе категоричен Малинов.

Според него ПП-ДБ трябва да отидат в опозиция. Нещо повече - те трябва да са лидерите на опозицията, като осигурят истински контрол върху кабинета и "охраната" на българските пари.

"Ако ПП-ДБ иска не просто да оцелее, а да запази своите избиратели и да ги увеличи на следващи избори, трябва веднага да отиде в опозиция и да поеме своите задължения като опозиционен лидер, които никак не са малки", изтъкна Малинов.

Според него част от проблемите на българската система е, че опозицията изчезна в последния парламент, а ролята й бе иззета ту от президента, ту от самия Борисов.
Дясната вълна не се състоя, отбеляза бившият евродепутат за евровота. Трябва да се следят политиките на партиите, а не това, което помним за тях отпреди години, подчерта той. По думите му в новия ЕП има голямо убедително проевропейско мнозинство. А България според него ще се окаже една от най-проевропейски настроените държави.

#Делян Пеевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?