Трима бг евродепутати станали милионери, вижте кои са!

Трима бг евродепутати станали милионери,  вижте кои са!
A A+ A++ A

Всяка година евродепутатите предоставят публична информация за доходите си. Така става ясно, че една четвърт от представителите ни в Европейския парламент вече са милионери. Ето и кои са българските евродепутати, спестили най-много лични средства, според последно публикуваната декларацията в КПКОНПИ и какво са декларирали в началото на мандатите си, предаде Би Ти Ви.

Евродепутатът от ГЕРБ Александър Йорданов е декларирал през 2022 г. над 1 милион и 100 хиляди лева, спестени в банка. В началото на мандата си, три години по-рано, декларираната сума от пенсии, заплати и спестявания е малко над 210 хиляди лева.

Следващият с над милион през 2022 г., е Ангел Джамбазки от ВМРО. При старта на еврокариерата си е имал 20 хиляди лева налични средства, без банков влог. А сега - два мандата по късно - е декларирал над 100 хиляди в брой и над милион и 200 хиляди в банкови сметки.

Иво Христов от БСП също разполага със 7 цифрена сума. През 2019 г. мандатът му започва с 280 хиляди. В последния подаден от него документи сумата вече е милион и 100 хиляди.

През 2019 г. в началото на евро кариерата Атидже Алиева-Вели от ДПС обявява малко под 100 хиляди лева налични средва и в банки. 2022 г. декларира почти 745 хиляди лева.

Нов кемпер за почти 110 000 лева купува през 2022 г. евродепутатът от Демократична България Радан Кънев. 50% от сумата е на лизинг. И лични средства малко над 100 хиляди лева, като е удвоил сумата, с която е влязал в европарламента.

Оказва се, че 70% от всички европейски депутати всъщност имат някакъв страничен ангажимент. А тези които са в топ 6 се оказва, че имат доходи от страничната си дейност по-големи от тези като парламентаристи.

Ако в декларациите на чуждестранните евродепутати се откриват хиляди и милиони приходи в евро, получени от странични дейности, то при нашите - сумите са драстично по-малки.

Цялото видео вижте ТУК

#бг евродепутати #милионери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?