Започват разследване срещу прокурора по делото „САПАРД"

Започват разследване срещу прокурора по делото „САПАРД"
Преди седмица прокурор Ненков оттегли протеста срещу оправдателната присъда на Николов и Стойков, заради което изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов се казани, че ще започне дело. Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу апелативния прокурор Стойчо Ненков, който оттегли протеста срещу оправдателните присъди срещу Марио Николов и Людмил Стойков по делото „САПАРД", съобщи  градският прокурор на София Николай Кокинов.

На 21 ноември стана ясно, че Ненков е оттеглил протеста срещу оправдателната присъда по делото за пране на пари срещу Николов  и Стойков, с аргумента, че липсват каквито и да е доказателства срещу  двамата.

Това предизвика гнева на шефа на следствието и изпълняващ длъжността главен прокурор Бойко Найденов, който се закани да заведе дело за възпрепятстване на правосъдието.

Досъдебното производство е образувано в края на миналата седмица, а разследването е за „осуетяване на преследване с цел да се избави друг от наказание", предаде информационна агенция „Фокус".

Срещу Стойчо Ненков обаче няма повдигнато обвинение, защото той има имунитет като магистрат. Ако все пак прокуратурата реши да го обвини, трябва да поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да го свали от поста, пише вестник „Труд".

Във вторник зам.-главният прокурор и кандидат за поста на Борис Валчев – Галина Тонева пък заяви, че прокуратурата иска от Върховния касационен съд делото „САПАРД" да бъде върнато в първоначален етап на ниво досъдебно производство.

На 21 септември Софийският апелативен съд оправда бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков по процеса срещу тях за изпирането на 7.5 млн. евро по програма САПАРД. По делото са подсъдими и съпругата на Николов - Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, които също бяха оправдани.

#Людмил Стойков #Стойчо Ненков #разследване #прокурор #САПАРД #Марио Николов #Бойко Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници